Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bielorusko a Irán podpísali dohodu: Vytvára základ spolupráce medzi oboma krajinami

Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (3)
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

TEHERÁN - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a iránsky prezident Ebráhím Raísí podpísali v pondelok v Teheráne dohodu, ktorá vytvára základ spolupráce medzi oboma krajinami do roku 2026 a týka sa politiky, hospodárstva a vedy. Informovala o tom agentúra AFP.

Lukašenko po rokovaní s Raísím konštatoval, že "s veľkým rešpektom sleduje vytrvalosť, s akou (iránsky) ľud odoláva vonkajším tlakom, pokusom vnútiť mu vôľu iných"."Irán napriek všetkému vyvíja moderné technológie," dodal Lukašenko o spornom iránskom jadrovom programe, ktorý viedol k uvaleniu medzinárodných sankcií. 

archívne video Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Lukašenko pritom priznal, že Bielorusko ešte pred dvoma rokmi Iránu nevenovalo dostatočnú pozornosť. "Zamyslel som sa nad tým a uvedomil som si, ako veľmi sa Irán a Bielorusko navzájom potrebujú," pokračoval."Mohli by sme si navzájom veľmi pomôcť, keby sme skutočne spojili svoje úsilie," uviedol Lukašenko a svojho iránskeho partnera ubezpečil: "Môžete sa na nás spoľahnúť". Raísí potvrdil, že obe krajiny majú vôľu posilniť vzájomnú spoluprácu a ocenil ich "spoločnú strategickú víziu".

Prezidenti vo svojich vyhláseniach nespomenuli vojnu na Ukrajine

AFP si všimla, že prezidenti vo svojich vyhláseniach nespomenuli vojnu na Ukrajine - Bielorusko pritom slúži ako tylová základňa pre ruské jednotky a Irán je obviňovaný z toho, že Moskve dodáva ozbrojené bezpilotné lietadlá na použitie pri útokoch na ciele na Ukrajine. Teherán tieto obvinenia popiera a zároveň vyhlasuje, že v konflikte na Ukrajine je neutrálny.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí
Zobraziť galériu (3)
Iránsky prezident Ebráhím Raísí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Lukašenko nedávno uskutočnil trojdňovú návštevu Číny

Lukašenko nedávno uskutočnil trojdňovú návštevu Číny, kde vyjadril podporu návrhu Pekingu na sprostredkovanie úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine. Podľa štátnej tlačovej agentúry BelTA Lukašenkova návšteva v Iráne bola treťou návštevou bieloruského prezidenta v histórii a prvou za posledných 17 rokov. AFP napísala, že Lukašenko a Raísí sú v západnom svete považovaní za marginálnych politikov, ktorí svoje krajiny opúšťajú len zriedka.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Zobraziť galériu (3)
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko  (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Viac o téme: DohodaSpoluprácaTeheránAlexandr LukašenkoEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu