Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Juhokórejská vláda odškodní obete nútených prác počas okupácie Japonskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL — Juhokórejská vláda v pondelok oficiálne navrhla odškodnenie obetí nútených prác z obdobia okupácie Japonskom v rokoch 1910 - 1945 prostredníctvom verejného fondu namiesto priamej účasti japonských firiem. Informovala o tom agentúra Johnap.

Návrh zverejnený ministerstvom zahraničných vecí sa týka odškodnenia 15 Kórejčanov, ktorí v roku 2018 vyhrali súdny spor s japonskými firmami Mitsubishi Heavy Industries a Nippon Steel. Juhokórejský najvyšší súd im nariadil, aby žalujúcim alebo ich rodinám zaplatili kompenzácie. Japonská strana i obe firmy však odmietli tieto verdikty rešpektovať. Argumentovali, že všetky otázky týkajúce sa kompenzácií už boli vyriešené dohodou z roku 1965 o normalizácii bilaterálnych diplomatických vzťahov. Následne došlo k redukcii obchodných vzťahov oboch krajín a Soul pohrozil, že odstúpi aj od dohody o zdieľaní spravodajských informácií.

V rámci navrhovaného riešenia bude Fond pre obete nútenej mobilizácie, patriaci pod ministerstvo vnútra, získavať "dobrovoľné" dary od súkromného sektora. Odškodnenie iných žalobcov, ktorí vyhrajú prebiehajúce spory, sa má vyplácať z fondu založeného v roku 2014. Očakáva sa, že vláda sa bude snažiť získať dary od juhokórejských spoločností, ktoré profitovali z bilaterálnej dohody z roku 1965, ako sú napríklad oceliarne POSCO. Obe susedné krajiny viedli v priebehu posledných mesiacov niekoľko kôl oficiálnych rozhovorov o tejto citlivej záležitosti. Predbežne sa dohodli na založení fondu, ktorý bude uhrádzať štipendiá pre študentov, uviedol informovaný zdroj.

Obe krajiny sú dôležitými spojencami USA

Japonská vláda opatrenia oznámené juhokórejskou vládou ocenila ako "snahu o obnovenie dobrých vzťahov" medzi oboma krajinami, ktoré sa zhoršili v dôsledku rozsudku z roku 2018, povedal novinárom japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši. Južná Kórea a Japonsko sú dôležitými spojencami USA. Ich spor brzdil doterajšie snahy USA o vytvorenie spojenectva proti narastajúcej bezpečnostnej hrozbe zo strany Severnej Kórey.

Podľa údajov Soulu počas 35-ročnej okupácie Japonsko na nútené práce zneužívalo približne 780.000 Kórejčanov, pričom do tohto počtu nie sú zahrnuté tzv. ženy-utešiteľky, ktoré boli prinútené poskytovať v nevestincoch svoje služby japonským vojakom.

Viac o téme: VládaObeteOdškodnenieJužná KóreaNútené práe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu