Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mesiac po havárii vlaku s chemikáliami v Ohiu: Ľudia sa sťažujú na veľmi zvláštne zdravotné problémy: TOTO ich trápi

Veľký oblak dymu stúpa nad East Palestine v štáte Ohio po kontrolovanej detonácii časti vykoľajeného vlaku. Zobraziť galériu (3)
Veľký oblak dymu stúpa nad East Palestine v štáte Ohio po kontrolovanej detonácii časti vykoľajeného vlaku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

EAST PALESTINE - Už takmer mesiac prešiel od havárie a požiaru vlaku s chemikáliami, ktorá sa odohrala 5. februára 2023 neďaleko hraníc štátov Ohio a Pensylvánia. Vykoľajenie súpravy a následný únik látok do ovzdušia si vyžiadal evakuáciu najmenej 2000 ľudí. Ostatným úrady zakázali vychádzať z domov.

Aj mesiac po nehode ľudia z jej okolia pociťujú naozaj zvláštne zdravotné príznaky. Majú piskľavý hlas či vykašliavajú sivý hlien. To sú však len dva z mnoho ďalších príznakov, ktoré sa u miestnych obyvateľov objavujú.

Dráma na vlakovej stanici: Vlak ženu ťahal za nohu desiatky metrov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)

Po nehode starosta East Palestine Trent Conaway vydal núdzové vyhlásenie, podľa ktorého bola dedina ohrozená neznámymi nebezpečnými chemickými látkami. Medzičasom sa zistilo, že nešpecifikovanou látkou bol vinylchlorid. 

Čudné príznaky

Takmer štyri týždne od havárie ľudia trpia zdravotnými problémami ako sú vyrážky, ťažkosti s dýchaním, bolesti hlavy, opuch hrdla, nevoľnosť a tiež pálenie očí. To však nie je všetko. Mnohí sa sťažujú dokonca aj na zápal priedušiek.

NBC informuje o Melisse Blakeovej, ktorej dom stojí jeden a pol kilometra od miesta, kde došlo k havárii. Aj ona informovala, že mala po nehode ťažkosti s dýchaním a že teraz vykašliava šedý hlien. Ako odhalilo vyšetrenie v nemocnici, Blakeová trpí akútnou bronchitídou spôsobenou chemickými výparmi. 

S ďalším neobvyklým následkom vdýchnutia toxických výparov sa "pochválil" pre New York Post miestny obyvateľ Wade Lovett. Ten si všimol, že jeho hlboký hlas sa premenil na piskľavý. „Môj hlas znie ako Mickey Mouse,“ uviedol Lovett. „Bežne mám hlboký hlas. Ťažko sa mi dýcha, najmä v noci. V noci ma hruď bolí tak, že sa mi zdá, že sa topím. Vykašliavam veľa hlienu.“

Napriek spomínaným zdravotným ťažkostiam u mnohých ľudí s rôznymi príznakmi úrady nepotvrdili ich spojitosť s nehodou. 

Mesiac po havárii vlaku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

Kontrolovaný požiar

S cieľom zabrániť výbuchu horľavého vinylchloridu vyvolali hasiči na mieste kontrolovaný požiar. Preto sa nad obcou East Palestine niekoľko dní vznášal hrozivý čierny dym.

Zarážajúce je, že len štyri dni po nehode vlaku s chemikáliami hasiči vydali vyhlásenie, že obyvatelia sa môžu vrátiť domov, že oblasť je bezpečná. Kontrolné merania podľa nich neodhalili nebezpečnú koncentráciu chemických látok v ovzduší.

Podobne sa vyjadrila aj agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA). Pritom samotná EPA považuje vinylchlorid za ľudský karcinogén triedy A. Jeho vdýchnutie vyvoláva závraty, bolesti hlavy a nevoľnosť. Ak je človek plynu vystavený dlhodobo, môže to viesť až k rakovine pečene.

Mesiac po havárii vlaku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

Prebieha vyšetrovanie

Agentúra Bloomberg zverejnila závažné obvinenia miestnych úradov. Podľa nej podcenili situáciu pre sledovanie iných politických cieľov.

Medzičasom sa zdravotníci začali zaujímať o následky nehody vlaku na zdravie miestnych obyvateľov. Bola zriadená klinika a počas prvých troch dní jej fungovania vyšetrila 77 ľudí postihnutých nezvyčajnými zdravotnými príznakmi.

Špecialisti z národného Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb budú na mieste skúmať vodu a pôdu.

Viac o téme: Zdravotné problémyOhioVinylchloridVykoľajenie vlakuEast Palestine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu