Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Streľba na Zámockej: Útočník ďakoval extrémistickej skupine! Už je známe, kto je jej lídrom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

WASHINGTON - Keď vlani v októbri slovenský mladík zastrelil dvoch mužov pred bratislavským gaybarom Tepláreň, zahrnul do textu o svojej motivácii k útoku poďakovanie neonacistickej internetovej komunite Terrorgram Collective. Lídri skupiny, ktorá nabáda k násiliu a oslavuje jeho páchateľov, vystupujú anonymne a doteraz nebolo známe, kto za skupinou stojí. Americký web HuffPost teraz upozornil, že stopy vedú k žene žijúcej v Sacramente v americkom štáte Kalifornia.

Skupina antifašistických aktivistov tento týždeň prišla s informáciou, že 33-ročná Dallas Humberová je hlasom audiokníh a videí, ktoré Terrorgram Collective publikuje. HuffPost uvádza, že závery publikované na webe investigatívnej skupiny Left Coast Right Watch sa mu podarilo overiť. Humberová údajne stojí aj za viacerými účtami v komunikačnej aplikácii Telegram, ktorú extrémistická skupina používa na šírenie svojich myšlienok.

archívne video

K stredajšej streľbe na Zámockej sa vyjadril aj Lipšic: Vrah doma nechal list na rozlúčku a aj vražednú zbraň! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Žena je popisovaná ako dlhoročná autorka ilustrácií s neonacistickou tematikou

Žena je popisovaná ako dlhoročná autorka ilustrácií s neonacistickou tematikou, z ktorých niektoré pravdepodobne speňažila. "Tiež predávala robertky a vytvárala videá, v ktorých hodnotí rôzne sexuálne pomôcky," píše HuffPost. Skontaktovať Humberovú sa webu nepodarilo. Na žiadosti o vyjadrenie ona ani jej príbuzní nereagovali, akokoľvek vraj bolo jasné, že správu zaslanú na Telegrame si zobrazila.

Mladík identifikovaný ako vrah dvoch obetí zo Zámockej ulice v Bratislave spomenul Terrorgram Collective v sekcii s nadpisom "zvláštne poďakovanie" v manifeste publikovanom súčasne s vlaňajším útokom. "Terrorgram Collective, vy viete, kto ste.. 2000. Budujete budúcnosť pre bielu revolúciu," napísal 19-ročný Juraj K., ktorý po útoku spáchal samovraždu. Jeho text odrážal nenávisť k členom komunity LGBT+, k Židom aj k ľuďom tmavej pleti a polícia čin vyšetrovala ako teroristický útok.

Ľudia prišli zapáliť sviečku na Zámockú ulicu v Bratislave a dať posledné zbohom Jurajovi a Matúšovi.
Zobraziť galériu (2)
Ľudia prišli zapáliť sviečku na Zámockú ulicu v Bratislave a dať posledné zbohom Jurajovi a Matúšovi.  (Zdroj: Ramon Leško)

Podľa HuffPost to bolo prvýkrát, čo bola Terrorgram Collective spomínaná v podobnom manifeste, ktorý vytvorili krajne pravicoví páchatelia útokov v snahe inšpirovať ďalších ľudí k násiliu. Left Coast Right Watch uvádza, že skupina zmienku v texte bratislavského strelca nadšene privítala a označila ho za prvého "svojho" útočníka.

Terrorgram Collective je považovaná za súčasť akceleračného hnutia

Terrorgram Collective je považovaná za súčasť takzvaného akceleračného hnutia, ktorého cieľom je urýchliť kolaps multietnickej západnej spoločnosti páchaním masových vrážd a iných násilných činov. Uvedená skupina k takýmto útokom otvorene vyzýva a páchateľov skorších útokov s podtextom belošskej nadradenosti označuje ako "svätcov". Vlani publikovala viac ako 20-minútový "dokument" oslavujúci streľby a iné útoky z posledných rokov, v ktorom ženský hlas tieto činy označuje za "posolstvo bieleho teroru".

K odhaleniu totožnosti ženy vystupujúcej v materiáloch skupiny viedla "dlhá cesta z digitálnych drobkov" siahajúca až do dospievania Humberovej, kedy sa začala objavovať v krajne pravicových zákutiach internetu, píše HuffPost. Správa o "jednej z hlavných propagandistov" Terrogram Collective nadväzuje na nedávno zverejnené súdne dokumenty identifikujúce možného ďalšieho člena skupiny. Brandon Russel, ktorý v minulosti založil inú neonacistickú bunku, a jeho partnerka čelí obvineniam, že plánovali útok na rozvodnú sieť v americkom štáte Maryland s cieľom odstrihnúť od elektriny mesto Baltimore.

Viac o téme: ŽenaStrelecKaliforniaTepláreňZámockáLGBTI+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu