Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nehoda vlakov v Grécku má už 46 obetí: VIDEO zachytáva samotnú tragickú zrážku

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka Zobraziť galériu (3)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

ATÉNY - Počet obetí utorkovej zrážky vlakov v Grécku vzrástol na 46, povedal to dnes podľa miestnych médií hovorca hasičov. Podľa neho sa ráno našlo v troskách sedem obhorených tiel. Denník Kathimerini ale pripomenul, že v stredu panovali okolo počtu mŕtvych nejasnosti. Po nehode totiž niekoľko vagónov začalo horieť a identifikácia niektorých obetí je tak sťažená. Niekoľko ľudí je stále nezvestných, uviedla DPA. Kvôli nehode v stredu ľudia protestovali proti zlému stavu gréckych železníc, ktorých zamestnanci dnes z rovnakého dôvodu štrajkujú. Pridali sa k nim aj zamestnanci aténskeho metra.

archívne video

Dráma na vlakovej stanici: Vlak ženu ťahal za nohu desiatky metrov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)

Demonštrácie sa v stredu večer konali v Aténach, Solúne či v meste Larisa, pri ktorom sa v utorok pred polnocou osobný vlak čelne zrazil s nákladným. Protestujúci kritizujú grécku vládu za zlý stav železničnej infraštruktúry, ktorý podľa nich k nehode prispel. Podľa šéfa asociácie strojvodcov aj na hlavnej trati medzi Aténami a Solúnom, kde nehoda stala, chýba elektronický varovný systém. Rovnako zástupca železničných odborov denníka Kathimerini povedal, že medzi Aténami a Solúnom signalizácia nebezpečenstva nefunguje.

Zatiaľ čo väčšina demonštrantov protestovala pokojne, niektorí sedeli na ceste so sviečkami a držali pietu za obete nehody, neskôr večer sa radikálne skupiny stretli s políciou, ktorá proti nim použila slzný plyn. Demonštrovalo sa pred parlamentom aj sídlom spoločnosti Hellenic Train, ktorá prevádzkuje osobnú i nákladnú železničnú dopravu v Grécku.

Zamestnanci železníc v Grécku na dnešok vyhlásili 24-hodinový štrajk. Pridali sa k nim aj zamestnanci aténskeho metra, ktorí sa sťažujú na rovnaké problémy – nedostatok personálu a zastaranú techniku. Jedna z troch liniek metra ale funguje normálne.

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka
Zobraziť galériu (3)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Príčina utorkovej nehody sa vyšetruje, zrejme išlo o ľudské zlyhanie. Už v stredu zadržala polícia prednostu stanice v Larise, ktorý podľa niektorých médií priznal chybu a dnes stane pred sudcom. Grécka vláda sľúbila okrem pomoci pozostalým nehodu dôkladne vyšetriť a prijať také opatrenia, aby sa už nič podobné nestalo. Zodpovednosť za stav gréckych železníc prijal aj minister dopravy Kostas Karamanlis, ktorý v stredu rezignoval. Podľa AP tiež povedal, že sa snažil "zo všetkých síl" zlepšiť železničný systém, ktorý podľa neho nie je v stave, ktorý "by zodpovedal 21. storočiu".

Stále pokračuje identifikácia obetí, aj s pomocou analýzy DNA a vzoriek od príbuzných, aj pátracie a vyslobodzovacie akcie, počet obetí tak môže ďalej vzrásť. "V jednom z vagónov mal oheň obzvlášť vysokú teplotu, 1300 stupňov Celzia," povedal hovorca hasičského zboru v stredu k obtiažnosti záchranných prác v prvých hodinách po nešťastí.

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka
Zobraziť galériu (3)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

V osobnom vlaku bolo 342 cestujúcich a desať členov posádky, v nákladnom vlaku boli dvaja ľudia. Medzi obeťami je mnoho mladých ľudí. Zo siedmich desiatok hospitalizovaných bolo 15 prepustených, šesť zranených leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Viac o téme: HasičiObeteZrážka vlakovGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu