Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vlaková doprava po nehode v Grécku bude obnovená od 22. marca

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka Zobraziť galériu (2)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

ATÉNY - Vlaková doprava medzi Aténami a Solúnom bude po nedávnej tragickej zrážke vlakov postupne obnovená od 22. marca. V utorok to oznámil grécky minister dopravy Jorgos Gerapetritis, informuje o tom správa agentúry AFP.

Na najvyťaženejšej gréckej železničnej trase medzi Aténami a Solúnom je prerušená doprava od tragickej vlakovej nehody 28. februára. Neďaleko mesta Larisa sa čelne zrazili nákladný a osobný vlak; zahynulo 57 ľudí.

Masové demonštrácie ako reakcia na nehodu

Najtragickejšia vlaková nehoda v histórii Grécka vyvolala masové demonštrácie. V nedeľu protestovalo v Aténach pred budovou parlamentu zhruba 12.000 ľudí, v Solúne sa zhromaždilo 5000 protestujúcich, uviedla polícia. Žiadajú rezignáciu premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, keďže podľa nich jeho vláda dlhoročne zanedbávala železničnú dopravu.

Ľudia držia transparenty s nápismi „Vrahovia“, v strede a „Už nikdy viac“, počas protestu pred gréckym parlamentom v Aténach v Grécku, v nedeľu 5. marca 2023.
Zobraziť galériu (2)
Ľudia držia transparenty s nápismi „Vrahovia“, v strede a „Už nikdy viac“, počas protestu pred gréckym parlamentom v Aténach v Grécku, v nedeľu 5. marca 2023.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aggelos Barai)

Verejnosť rozhnevalo, že Mitsotakis sa snažil zvaliť zodpovednosť na neskúseného prednostu stanice, ktorý vlaky zrejme omylom nasmeroval na rovnakú koľaj. Prednostovi hrozí doživotie vo väzení.

Grécka prokuratúra obvinila v spojitosti s nehodou aj ďalšie tri osoby, ktorým v prípade dokázania viny tiež hrozí doživotné väzenie.

Viac o téme: ObnovaTragédiaZrážka vlakovVlaková dopravaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu