Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pre zrážku vlakov v Grécku opäť protestovali tisíce ľudí

Zrážka vlakov v gréckom Larise Zobraziť galériu (2)
Zrážka vlakov v gréckom Larise (Zdroj: AP Photo/Giannis Papanikos)

ATÉNY - Tisíce ľudí v nedeľu opäť vyšli do ulíc gréckych miest v reakcii na vlakovú nehodu spred vyše týždňa, ktorá si vyžiadala 57 obetí. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Pred budovou parlamentu na námestí Syntagma v hlavnom meste Atény sa zišlo viac ako 8000 demonštrantov, ktorí mávali transparentmi s nápismi ako "Nezabudneme, neodpustíme". Do ulíc mesta Solún vyšlo 5000 ľudí, uviedla polícia."Bol to hnev a zlosť, ktoré ma sem priviedli," povedala Markella, 65-ročná účastníčka protestu v Aténach. "Začíname byť zúfalí. Neviete, čo povedať, čo robiť - jediné, čo môžete urobiť, je zapojiť sa do protestu," uviedol 26-ročný Alexandros.

Zrážka vlakov v gréckom Larise
Zobraziť galériu (2)
Zrážka vlakov v gréckom Larise  (Zdroj: AP Photo/Giannis Papanikos)

Najväčšie demonštrácie v súvislosti s tragédiou sa v Grécku konali v stredu

Najväčšie demonštrácie v súvislosti s tragédiou sa v Grécku konali v stredu, keď sa do nich zapojili desaťtisíce ľudí. Najhoršia vlaková nehoda v gréckej histórii sa odohrala 28. februára krátko pred polnocou približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po čelnej zrážke nákladného a osobného vlaku sa vykoľajilo niekoľko vozňov. Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende.

Zrážku vlakov spôsobilo zlyhanie ľudského faktora

Grécka vláda tvrdí, že zrážku vlakov spôsobilo zlyhanie ľudského faktora. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis prijal časť kritiky. Podľa jeho slov by sa dalo nehode predísť, ak by bezpečnostné systémy fungovali správne.

Viac o téme: ZrážkaProtestyVlakyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu