Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Unikol koronavírus z čínskeho laboratória?! V utajenej správe od Američanov je pôvod jasný!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Odborníci sa dodnes nevedia dohodnúť odkiaľ sa ten covid vzal. Najnovšie skúmanie o jeho pôvode tvrdí, že unikol z čínskeho Wu-chanu ale istí si tým nie sú. Po jeho pôvode pátrajú nielen vedci, ale už aj americké tajné služby. Americké ministerstvo energetiky tieto dni prišlo so správou, že pandémia nastala v dôsledku úniku vírusu z laboratória v Číne.

V roku 2021 zverejnili Američania správu, ktorá zahrňuje hypotézu, že vírus prešiel na ľudí z divokých zvierat. Iná tajná služba však bola presvedčená, že k prenosu došlo v dôsledku nehody v laboratóriu. Prvýkrát sa totižto vírus objavil v čínskom Wu-chane, kde má Čína svoj popredný virologický ústav.

archívne video

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Čínska politika však v tejto súvislosti hrá taktiež svoju rolu, pretože každý kto tvrdil, že za vypuknutie pandémie môže ľudská chyba, bol prinajlepšom označený za proti čínskeho rasistu. Tajné služby dokonca zverejnili svoje zistenie, že výskumníci z Wuchanského inštitútu virológie ochoreli v novembri 2019 záhadným vírusom, a museli byť umiestnení v nemocnici, no čínske úrady nepotvrdili, že išlo o SARS-CoV-2.

S výmenou vedenia v Bielom dome sa do vyšetrovania pustili znova a možnosť úniku z laboratória nadobudla na dôveryhodnosti. Údajne by ale skôr išlo o "nehodu pri výskume ako o biologickú zbraň". Najnovšia správa od odborníkov bola však určená iba Bielemu domu a niektorým zasväteným zákonodarcom, informoval The Wall Street Journal. Prišli v nej k záveru, že koronavírus naozaj unikol z čínskeho laboratória. Doteraz túto informáciu tvrdilo iba FBI, no Americké ministerstvo energetiky prišlo k rovnakému výsledku, konštatovala AFP. Tento výsledok považujú za prevratný, nakoľko Ministerstvo energetiky spravuje sieť laboratórií v USA, vrátane tých, ktoré sa zaoberajú pokročilým biologickým výskumom. 

Unikol koronavírus z čínskeho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

„Vystopovanie pôvodu SARS-CoV-2 je o vede, a nemalo by sa politizovať. Čína vždy podporovala a podieľala sa na globálnom vyšetrovaní založenom na vede,“ povedala na novú správu hovorkyňa čínskej vlády Mao Ning. Pripomenula, že vyšetrovanie WHO potvrdilo, že laboratórny pôvod pandémie je krajne nepravdepodobný a skritizovala niektoré krajiny, ktoré sa naďalej snažia spochybniť toto tvrdenie a „očierňovať Čínu“.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan povedal pre CNN, že „aktuálne neexistuje definitívna odpoveď na túto otázku“ a ani „dostatok informácií“.

Viac o téme: KoronavírusWu-chanSARS-CoV-2Covid 19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu