Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko sa ocitlo v britskom The Guardian: Dovolenka vo Vysokých Tatrách aj s rodinou? Lacnejšie ako Alpy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Skúsený cestovateľ a spisovateľ Ben Lawrence navštívil aj so svojou rodinou Vysoké Tatry. So svojimi príjemnými, ale aj tými menej príjemnými zážitkami sa podelil v článku na britskom The Guardian. Čo o nás povedal a aký sme zanechali dojem?

Ben Rawlence, skúsený cestovateľ a britský spisovateľ, sa vybral na Slovensko aj s rodinou na dovolenku do Vysokých Tatier. So svojimi skúsenosťami sa pochválil v prestížnom britskom denníku Guardian. Priznal sa, že po príchode vlakom z Prahy priamo do Popradu veľmi nadšení neboli. Najprv ich prepadla nervozita, no štíty Vysokých Tatier a dostatok snehu, aj keď odborníci vystríhajú pred klimatickými zmenami a jeho nedostatkom, ich upokojili.

archívne video

Prezidentka: Som rada, že prezident Zeman si na rozlúčku vybral Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Ideálna zimná dovolenka, balík všetkých športov

Tatry porovnával s Alpami a poznamenal, že tu neexistujú dlhé zjazdovky ani vleky, ale zato mali pocit, že sú naozaj na zimnej dovolenke. Okolie zjazdoviek bolo plné skialpinistov ale aj bežkárov, ktorí behali po označených trasách. Ich deti si obľúbili najmä lyžiarske kurzy s Emou a Katkou z Premiere Ski School. Aj vďaka takýmto skúsenostiam mali „bohatší zážitok, ktorý znížil dôraz iba na kvalitu snehu“.

Tatranský národný park je vhodný aj pre zimných bežcov

Ben opísal aj ich ďalšie výlety, ktoré s radosťou podnikli. Jedno popoludnie sa sánkovali na Hrebienku a taktiež si spravili výlet k zamrznutým vodopádom a Rainerovej chate, kde ocenili podávané varené víno a horúcu čokoládu. Keďže jeho žena nelyžuje, našla údajne zaľúbenie v behu. Pochvaľovala si udržiavané a dobre vyšliapané čisté chodníky a vďaka značeným trasám si behom prešla jeden z najkrajších európskych národných parkov. Najviac sa jej páčila trasa od Rainerovej chaty až po Téryho chatu, ktorá leží vo výške 2015 metrov nad morom.

Bez manželky a detí stihol Ben zažiť aj horolezecké dobrodružstvo na severný hrebeň Lomnického štítu. Pripomenul, že v lete, keď sú horské priesmyky otvorené, môže človek absolvovať túru až na poľskú stranu hôr a prespať v horských chatách.

Slovensko sa ocitlo v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Luxus, no stále lacnejší ako Alpy

Rawlencovci boli ubytovaní v jednom z dvoch luxusných hotelov, ktoré si máloktorá slovenská rodina môže dovoliť. Priznali, že v Alpách by si takýto luxus dovoliť nemohli. Týždeň dovolenky ich stál v hoteli s raňajkami a večerou 1800 eur. V Británii je deťom zakázaný vstup do wellness, no tu si ho s deťmi naplno užili. Na Slovensku sa však viete ubytovať aj lacnejšie, a to na chatách v blízkosti lyžiarskych svahov. Komfortné, no zároveň lacné chaty na Slovensku pre menšie i väčšie skupiny si viete vybrať na Hauzi.

Viac o téme: Vysoké TatryTatranská LomnicaThe GuardianBen Rawlence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu