Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pavlova inaugurácia sa bude vysielať na veľkoplošných obrazovkách: Zahraniční hostia budú chýbať

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Slávnostnú inauguráciu zvoleného prezidenta Petra Pavla bude môcť sledovať aj verejnosť na veľkoplošných obrazovkách, ktoré budú umiestnené v areáli Pražského hradu. Dohodli sa na tom súčasný vedúci Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář, budúca šéfka KPR Jana Vohralíková a vedúci Kancelárie Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Martin Plíšek na štvrtkovej schôdzke.

"Areál Pražského hradu bude prístupný verejnosti a verejnosť bude môcť inauguráciu sledovať na veľkoplošných obrazovkách," povedal Plíšek. Na Treťom nádvorí budú dve a na Hradčanskom námestí jedna obrazovka. Dohodli sa aj na bezpečnostných opatreniach. Mynář potvrdil, že aktuálne kontroly pred vstupom do areálu Pražského hradu v deň inaugurácie zostanú. Zároveň informoval, že súčasný prezident Miloš Zeman sa nezúčastní na neformálnej čaši vína.

Archívne video: Novozvolený český prezident Pavel: V tejto voľbe vyhrala pravda, dôstojnosť a pokora

Novozvolený český prezident Pavel: V tejto voľbe vyhrala pravda, dôstojnosť a pokora (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Dnes sme naozaj veľmi pokročili, celý koncept toho popoludnia je hotový," komentovala plánovanie inaugurácie budúca šéfka KPR Vohralíková. Plíšek doplnil, že deň pred inauguráciou sa uskutoční generálna skúška za účasti predsedov oboch komôr parlamentu. Na prípravách sa podľa jeho slov podieľajú aj zástupcovia protokolov, organizačných odborov či odborníci z oblasti bezpečnosti.

Petr Pavel vo volebnom štábe
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel vo volebnom štábe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Inauguračný program

Pozvánky na inauguráciu budú rozosielať v piatok (24. februára). Vohralíková potvrdila, že zahraniční hostia na inauguráciu neprídu. Pôvodne chcel tím Petra Pavla pozvať aj prezidentov susedných krajín. Keďže sa s nimi Pavel uvidí krátko potom, rozhodol sa ich napokon nepozvať. Inaugurácia nového českého prezidenta sa uskutoční 9. marca. Začne spoločným obedom prezidentských párov Zemanových a Pavlových, po ktorom bude nasledovať schôdza oboch komôr parlamentu. Na nej Pavel zloží prezidentský sľub. Potom pozdraví verejnosť z balkóna na 3. nádvorí pražského hradu a položí kvety k soche T. G. Masaryka na Hradčanskom námestí. Na následnú čašu vína je pozvaných 3000 hostí. Program skončí večer ekumenickou modlitbou v katedrále sv. Víta, kde zaznie aj skladba Te Deum od Antonína Dvořáka.

 

Viac o téme: InaguráciaPražský hradPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu