Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biden odletel z Varšavy: Po návšteve Ukrajiny a Poľska sa vracia do Spojených štátov

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA — Americký prezident Joe Biden odletel v stredu večer z Varšavy do Spojených štátov. V Európe bol dovedna približne 72 hodín, v priebehu ktorých navštívil Poľsko a ešte predtým neohlásene Kyjev. Informuje o tom správa televízie CNN.

Prezidentský špeciál Air Force One odletel z Varšavy o 17.51 h SEČ. Biden sa domov vracia svojím obvyklým upraveným lietadlom typu Boeing 747. Do Európy však letel neštandardným menším lietadlom typu Boeing 757, s ktorým po medzipristátí v Nemecku na dotankovanie pristál poľskom meste Przemysl ležiacom pri ukrajinských hraniciach. Následne odtiaľ pokračoval americký prezident vlakom do Kyjeva, kam dorazil — po desiatich hodinách — v pondelok na svitaní.

VIDEO Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

V pondelok večer Biden pricestoval do Poľska

Počas svojej prekvapivej návštevy Kyjeva, ktorá sa konala len štyri dni pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu, sa Biden stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámil tiež nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov, obsahujúci aj muníciu pre salvové raketomety HIMARS, ktoré USA darovali Ukrajine už predtým. V pondelok večer pricestoval do Poľska.

Biden odletel z Varšavy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/ Evan Vucci)

Počas návštevy Poľska sa Biden stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, v utorok predniesol prejav pred kráľovským hradom vo Varšave a na záver svojej cesty absolvoval v stredu summit s lídrami krajín Bukureštskej deviatky (B9), do ktorej patrí aj Slovensko.

Joe Biden na návšteve Kyjeva
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden na návšteve Kyjeva  (Zdroj: SITA/ AP)

NATO je silnejšie a jednotnejšie než kedykoľvek predtým

Podľa vyhlásenia Bieleho domu na summite lídri B9 deklarovali "neochvejnú podporu Ukrajine", ako aj svoj záväzok pomáhať jej, dokým to bude potrebné. "Rokovali o posilnenej obrane na východnom krídle NATO, pričom prezident Biden zopakoval neochvejný záväzok Spojených štátov voči článku 5 Severoatlantickej zmluvy," uviedol na margo stretnutia Biely dom. Biden počas celej svojej cesty opakovane deklaroval, že NATO je silnejšie a jednotnejšie než kedykoľvek predtým. Vyzdvihol tiež skutočnosť, že Kyjev zostal aj rok po vypuknutí ruskej invázie slobodným.

Viac o téme: USAEurópaVaršavaJoe BidenB9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu