Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zúfalstvo v Británii: Ľudia dostávajú zeleninu na prídel, kríza a ceny energií obmedzili zásoby!

Chýbajúce ovocie a zelenina na pultoch supermarketov
Chýbajúce ovocie a zelenina na pultoch supermarketov (Zdroj: Reddit)

LONDÝN – Čerstvé ovocie a zelenina je v Británii na prídel. Dva najväčšie supermarkety obmedzili nakupujúcich na maximálne tri položky ovocia a zeleniny. Prázdne pulty v supermarketoch vyzerajú ako pred apokalypsou. Odborníci varujú, že ide o falošný pocit bezpečia, že všetkého bude dostatok.

Dôvodom nákupov na prídel je slabá zahraničná úroda a domáca poľnohospodárska kríza. Tento stav by podľa odborníkov mal trvať ešte niekoľko týždňov. Jeden z najväčších supermarketov Asda obmedzuje nakupujúcich na maximálne tri položky z ponuky ovocia a zeleniny a iný britský supermarket Morrisons dokonca obmedzil nákup iba na dve položky, informoval britský Telegraph.

archívne video

Mali by sme naplno začať využívať to, čo nám naša krajina ponúka, hovorí Boris Kollár (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ani jeden zo supermarketov nevie predpokladať koľko by táto situácia mohla vydržať. Hovorca British Retail Consortium varoval, že prerušenie môže trvať aj niekoľko týždňov. Británia spolupracuje s dovozcami zo Španielska a severnej Afriky odkiaľ hlásia mimoriadne slabú úrodu kvôli záplavám a nízkym teplotám. Farmári z Veľkej Británie majú zas problém so zvýšenými nákladmi za energie a tak zasiali iba toľko ako po minulé roky a nevedia zaplniť medzeru po výpadkoch v dodávkach ovocia a zeleniny.

Britskí obyvatelia kritizujú sieť supermarketov, že nevedia predvídať a stali sa príliš závislými od zahraničných dodávateľov. Maloobchodníci sa sťažujú na nízke príjmy a stále sa zvyšujúce náklady. Odborníci preto predpokladajú, že podobné problémy sa môžu vyskytnúť každý rok a to najmä v zimnom a jarnom období.

Jack Ward, šéf Britskej asociácie pestovateľ povedal, že „ide o falošný pocit bezpečia, že vždy bude niekto na svete kto doručí dostatok, no zdá sa, že sme prišli na koniec cesty.“ Ak by však štát podporil malých pestovateľov, zrejme by si so zásobami vystačili.  

Viac o téme: BritániaEnergetická krízaPoľnohospodárska krízaOvocie a zelenina na prídel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu