Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami: Remišová sľúbila, že sa téme bude venovať

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pri pomoci s energiami zostalo bokom viac ako 100.000 domácností, ktoré kúria tuhými palivami, najmä drevom a uhlím. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

"Máme jednak peniaze z eurofondov, bola schválená európska legislatíva - ministerstvo hospodárstva môže pomoc, ktorú poskytuje, refundovať z eurofondov. Nie sú to tak veľké sumy, aby sme na takúto pomoc v štátnom rozpočte nenašli peniaze," spresnila Remišová možné zdroje financovania podpory. Podpora pre uvedené domácnosti by sa podľa nej mohla vyplácať formou voucherov alebo energetických šekov.       

VIDEO Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami

Pri pomoci s energiami zostali bokom ľudia kúriaci tuhými palivami, vyhlásila Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Najzraniteľnejšie domácnosti podľa nej ostali bokom  

Štát podľa jej slov pri pomoci s energiami nechal bokom najzraniteľnejšie domácnosti. "Nechali sme bokom domácnosti, ktoré kúria uhlím alebo drevom. Povedali sme im v minulosti, aby si v rámci rôznych podporných schém vymenili kotly na vykurovanie a nekúrili plynom. Kompenzujeme ceny elektriny, plynu, ale ľuďom s takýmto typom vykurovaním sme nepomohli," podčiarkla.

Ľudia podľa jej informácií posielajú faktúry, ktoré platili v minulosti a teraz napríklad za uhlie. "Môžem uistiť, že faktúry sú šesťnásobne vyššie, čo je obrovský rozdiel. Budeme sa teda venovať tejto téme, aby do (podporných) schém boli zaradené aj domácnosti, ktoré kúria tuhým palivom," dodala Remišová.

Viac o téme: PomocEnergieVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu