Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom je dobrou správou pre Slovensko

Britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová izavreli dohodu o implementácii severoírskeho protokolu
Britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová izavreli dohodu o implementácii severoírskeho protokolu (Zdroj: SITA/Dan Kitwood/Pool via AP)

BRATISLAVA - Dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o implementácii tzv. severoírskeho protokolu je dobrou správou pre Slovensko. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Dohodu v pondelok (27. 2.) podpísali predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Rishi Sunak.

Dohoda označovaná ako windsorský rámec obsahuje súbor praktických riešení v širokej škále otázok vrátane colných kontrol a pohybu tovaru medzi Veľkou Britániou a Severným Írskom, taktiež v oblasti agropotravinárstva, liekov, DPH a spotrebných daní, štátnej pomoci a zapojenia severoírskych orgánov, ozrejmil rezort. Jej cieľom je dosiahnuť právnu istotu a predvídateľnosť v prospech občanov a podnikateľských subjektov v Severnom Írsku.

"Verím, že dosiahnutie dohody otvára novú, lepšiu kapitolu vzájomných vzťahov EÚ so Spojeným kráľovstvom a prispeje k ich ďalšiemu posilneniu osobitne v čase vážnych geopolitických výziev v našom bezprostrednom susedstve," uviedla stála predstaviteľka SR pri EÚ, veľvyslankyňa Petra Vargová.

Dohoda umožní sústrediť sa na budúcnosť

Windsorský rámec vníma pozitívne aj veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák. "Dohoda nám umožní sústrediť sa na budúcnosť. Pre Slovensko je Spojené kráľovstvo kľúčovým spojencom a usporiadané vzťahy medzi EÚ a Londýnom tvoria nevyhnutný predpoklad pre ďalší rozvoj nášho strategického partnerstva," ozrejmil.

Opatrenia budú podľa MZVEZ zavedené v záujme ochrany integrity vnútorného trhu a colnej únie EÚ a ich aplikácia bude garantovaná celým radom záruk z britskej strany. "Windsorský rámec zároveň napĺňa dlhodobý záväzok EÚ chrániť veľkopiatkovú dohodu a mierový proces na írskom ostrove," doplnil rezort. Dosiahnutá dohoda bude ešte podliehať ďalším schvaľovacím procesom v EÚ a Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska.

Viac o téme: DohodaSlovenskoSpojené kráľovstvoSeveroírsky protokol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu