Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V kauze exposlanca Feriho vypovedali znalci a ďalšie obete

Dominik Feri
Dominik Feri (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Vo štvrtok pokračovalo súdne pojednávanie v prípade českého exposlanca za TOP09 Dominika Feriho, ktorý je obžalovaný z dvoch znásilnení a jedného pokusu oň. Vypovedali súdni znalci a ďalšie obete. Pojednávanie bude pokračovať v apríli, imformujú české médiá.

Súd vypočúval znalcov z oblasti psychológie a psychiatrie, neskôr ďalšie dve obete. V utorok stihol vypočuť len jednu, vypovedala približne štyri hodiny. Pojednávanie bolo vo štvrtok pre verejnosť neprístupné pre vysoko citlivé informácie, ktoré v miestnosti zrejme zaznievali.

Feri už v utorok vyhlásil, že je nevinný a žiadneho násilia sa nedopustil. Menoval však pri tom meno jednej z poškodených, ktorej prípad sa pred súd nedostal. Feri to vo štvrtok vysvetlil tým, že bol pod emočným vypätím. "Určite som mohol reagovať šťastnejšie, ale stojím si za tým, že v tomto konkrétnom prípade (...) nejde o obeť," obhajoval sa vo štvrtok. Podľa právnej zástupkyne obetí ide z Feriho strany o zastrašovanie.

Hlavné pojednávanie odročili

Bývalého poslanca sa na chodbe súdu pokúsil napadnúť muž. Čakal naňho na chodbe a keď Feri vyšiel, muž doňho strčil a kričal rasistické urážky. Zasiahla justičná stráž, ktorá muža odviedla. Hlavné pojednávanie odročili do 25. apríla. Dôvodom je ďalšie dokazovanie. "Všetky moje klientky sú neskutočne statočné a ja ich obdivujem," uviedla podľa českého Deníka N splnomocnenkyňa poškodených Adéla Hořejší. Feri zo súdu odišiel bez komentára.

Obžaloba opisuje tri skutky, pričom pri dvoch mal Feri ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice znásilniť vo svojom byte v Prahe dve ženy. Jedna z nich mala 17 rokov, za čo mu po preukázaní viny hrozí vyššia trestná sadzba. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR.

Viac o téme: ObeteZnásilneniePojednávanieSúd Dominik Feri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu