Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záhadná smrť ruského generála (†72): Bola to skutočne samovražda? Putin ho odvolal z funkcie len nedávno

Bývalý generálmajor Vladimir Makarov a prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.
Bývalý generálmajor Vladimir Makarov a prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. (Zdroj: TASR/AP/Russian Presidential Press Office/Sputnik, Twitter/NEXTA)

MOSKVA – Medzi zosnulými ruskými občanmi sa objavilo meno, ktoré pôsobilo v najvyšších sférach Ruskej federácie. Vladimir Makarov pracoval ešte pred niekoľkými týždňami v štátnej sfére. Jeho smrť prišla náhle a povráva sa, že išlo o samovraždu. Opäť tu však vidíme spojitosť s prezidentom Vladimirom Putinom.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 355 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Vysoký ruský generál Vladimir Makarov (†72) zomrel v pondelok tento týždeň v skorých ranných hodinách na predmestí Moskvy. Štátne úrady hovoria, že spáchal samovraždu. Jeho smrť prišla len niekoľko týždňov po tom, ako ho z funkcie odvolal ruský prezident Vladimir Putin. NY Post s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru TASS informuje, že telo generálmajora Makarova našli v obci Golikovo bez známok života. 

Iné ruské médium SOTA tvrdí, že Makarova manželka Valentina našla muža doma s prestrelenou hlavou, čo si údajne sám spôsobil. Ich dospelý syn privolal záchranku, ale pre bývalého vysokého generála bolo už neskoro. Nepotvrdené správy hovoria o tom, že po tom, ako Putin Makarova prepustil, prepadol bývalý generál do ťažkej depresie. Jeho príbuzní sa vyjadrili, že nevedel, čo má robiť. 

Vladimir Makarov počas svojho pôsobenia vo funkcii zástupcu vedúceho Hlavného riaditeľstva pre boj proti extrémizmu mal údajne prenasledovať opozičných aktivistov a nezávislých novinárov. Ruské úrady používajú výraz "extrémistický" na označenie rôznych protivládnych skupín (Nadácia proti korupcii Alexeja Navaľného), alebo médiá, ktorým bolo zakázané organizovať protivládne protesty ako aj šíriť informácie, ktoré by nejakým spôsobom ohrozovali štátny režim. 

Aj Boiko spáchal samovraždu? 

V posledných mesiacoch za záhadných okolností zomrelo niekoľko vysokopostavených Rusov a magnátov. V novembri bol plukovník Vadim Boiko (†44), zástupca vedúceho vyššej námornej školy Makarov v Tichomorí vo Vladivostoku, nájdený mŕtvy po viacerých strelných zraneniach , ktoré sa opísali ako samovražda.

Boiko, ktorý zohral úlohu v Putinovej mobilizácii, sa podľa manželky "popravil" piatimi výstrelmi do hrude v kancelárii svojho veliteľa. Údajne bol pripravený znášať niektoré z problémov, ktoré postihli ruskú armádu a ekonomiku Kremľa po invázii na Ukrajinu. 
 

Viac o téme: PrezidentSamovraždaKremeľRuskoMoskvaVladimir PutinVladimir Makarov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu