Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Napätie medzi Moldavskom a Ruskom vrcholí: Dočasné uzavretie vzdušného priestoru

(Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, TASR/Russian Presidential Press Office/Sputnik Pool Photo)

KIŠINOV - Moldavsko v utorok dočasne uzavrelo svoj vzdušný priestor. Oznámila to tamojšia letecká spoločnosť Air Moldova, na ktorú sa odvolávajú agentúry Reuters a AFP.

"Vážení cestujúci, v tomto okamihu je vzdušný priestor Moldavskej republiky uzatvorený. Čakáme na obnovenie letov," uviedli aerolínie Air Moldova na Facebooku s tým, že ďalšie informácie poskytnú neskôr. Prišlo k tomu v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Kišiňovom a Moskvou. Moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondelok varovala, že Rusko plánuje túto bývalú sovietsku republiku destabilizovať a prevziať v nej moc.

archívne video

Slovensku sa v ruskej televízii vyhrážajú raketovými útokmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Moldavská prezidentka vyjadrila obavy

Rusko v utorok tieto obvinenia poprelo. Spojené štáty však uviedli, že ide o "hlboko znepokojivé" správy, aj keď zatiaľ neboli nezávisle overené. Sanduová hovorí, že na plány Ruska, ktoré údajne počítajú s násilnými nepokojmi zameranými voči úradom a či dokonca s braním rukojemníkov, ju upozornili partneri zo susednej Ukrajiny. Moldavská prezidentka opakovane vyjadruje obavy zo zámerov Ruska i z prítomnosti ruských jednotiek v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.

Moldavsko znovu otvorilo svoj vzdušný priestor

Moldavsko v utorok po vyše dvoch hodinách znovu otvorilo svoj vzdušný priestor. Tamojšie úrady ho dočasne uzavreli z bezpečnostných dôvodov v čase narastajúceho napätia medzi Kišiňovom a Moskvou. Informujeme podľa agentúry AFP.

Viac o téme: UzatvorenieVzdušný priestorMoldavsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu