Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zelenského návštevy na Západe vyvolali vlnu emócií: Ukrajinský prezident v sídle EÚ, počas príhovoru sa neubránil slzám

predseda Európskej rady Charles Michel a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.
predseda Európskej rady Charles Michel a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. (Zdroj: SITA/Ľuboš Bilačič/Úrad vlády SR)

BRUSEL - Hlavné mesto Belgicka a centrum Európskej únie je na nohách. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priletel počas dnešného dňa do Bruselu. Jeho krajina je už vyše rok zmietaná vo vojnovom konflikte, ktorý rozpútala Ruská federácia. Privítali ho takmer všetci zástupcovia európskeho spoločenstva. Dojímavá chvíľa prišla na pôde európskeho parlamentu.

I keď Ukrajina ešte nie je oficiálnym členom Európskej únie, dnešným dňom urazila poriadny kus cesty, aby sa napokon stala súčasťou štruktúr tohto spoločenstva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj urobil prvý krok na ceste do EÚ vystúpením zo súkromného lietadla. Do Bruselu priletel spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. 

Ako uvádza euronews, Zelenskyj po stretnutí s dvomi európskymi lídrami v Londýne a Paríži povedal, že to bolo veľmi silné a dôležité. "Tieto stretnutia považujte za pozitívne," dodal pred novinármi. Nemohol však zverejniť všetky skutočnosti, pretože podľa vlastných slov nechcel dať Rusku žiadne informácie o bojaschopnosti svojej krajiny. 

Orbán sa opäť predviedol

Maďarský premiér Viktor Orbán sa síce nachádzal v skupine predstaviteľov EÚ, ktorí vítali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na červenom koberci v Bruseli, no jeho správanie bolo v daný moment vrcholne nepriateľné. Jack Parrock, moderátor a spravodajca, uverejnil na svojom Twitteri video s popisom, že takmer všetci predstavitelia tlieskajú Zelenskému. Jeden z nich tak naozaj nespravil. Viktor Orbán stojaci na prvom schode v strede skupiny mal po celý čas zvesené ruky. Prezident Ukrajiny prišiel k európskym lídrom na červenom koberci v spoločnosti predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

Dojatie na pôde EÚ 

Na pôde európskeho parlamentu sa prezident Zelenskyj postavil za rečnícky pult a povedal: "Slobodná Európa je nepredstaviteľná bez slobodnej Ukrajiny," dodal s tým, že pre bezpečnosť regiónu je významná hlavne jednota, ktorá sa s podporou západných spojencov už takmer rok bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska. Na úvod svojho prejavu zvolal "Slava Ukrajini!" a keď začali poslanci tlieskať, pridal sa k nim so slzami v očiach. 

Svojich únijných kolegov požiadal o čo najrýchlejšie dodávky zbraní a munície. Uvítal pokrok v prístupových rokovaniach Ukrajiny s úniou a poďakoval za poskytnuté balíky finančnej, vojenskej i humanitárnej pomoci. "Vitajte v EÚ, vitajte doma. Prezident Zelenskyj je symbolom odvahy ukrajinského ľudu a posunul krajinu bližšie k Európskej únii," povedal Michel na úvod svojho prejavu.

 

Viac o téme: BruselUkrajinaViktor OrbánCharles MichelVolodymyr ZelenskyjParlament
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu