Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meloniová označila Macronovo pozvanie Zelenského do Paríža za nevhodné

Giorgia Meloniová podáva ruku Volodymyrovi Zelenskému Zobraziť galériu (3)
Giorgia Meloniová podáva ruku Volodymyrovi Zelenskému (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Talianska premiérka Giorgia Meloniová vo štvrtok označila rozhodnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý pred summitom EÚ v Bruseli pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Paríža, za "nevhodné". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Na rovinu, včerajšie pozvanie Zelenského mi pripadá viac nevhodné, pretože som presvedčená, že našou silnou stránkou v tomto boji je jednota," povedala reportérom na okraj summitu v Bruseli. Dodala, že má pochopenie pre záležitosti domácej politiky a verejnej mienky. Tie však podľa jej slov môžu niekedy byť škodlivé.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (3)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Zelenskyj v stredu pricestoval na neočakávanú návštevu Európy, keď navštívil Britániu a Francúzka, kde absolvoval večeru s Macronom a nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Talianske média uviedli, že Meloniová vyjadrila nespokojnosť so svojou neúčasťou na tomto stretnutí, píše AFP.

Macron sa k výrokom Meloniovej odmietol vyjadriť. Médiám však povedal, že chcel Zelenského a Scholza prijať z dôvodu "úlohy Francúzska a Nemecka" spojitosti so situáciou na Ukrajine. Všetky tri krajiny sú signatármi dohôd z Minska, ktoré boli zamerané na urovnanie konfliktu v Donbase.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (3)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Meloniová si neskôr v Bruseli so Zelenským potriasla rukou a privítali sa aj objatím, píše agentúra ANSA. Išlo o ich prvé stretnutie tvárou v tvár. Predtým absolvovali telefonické rozhovory, dodáva táto talianska agentúra. Meloniová uviedla, že Taliansko je "plne odhodlané" podporovať Kyjev. "Uvedomujeme si, že konflikt na Ukrajine nás zahŕňa všetkých," povedala.

Viac o téme: PozvanieEmmanuel MacronVolodymyr ZelenskyjGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu