Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo Francúzsku to vrie! Dôchodková reforma vyvolala masívne nepokoje: V centre Paríža to vyzeralo ako v bojovej zóne

Vo Francúzskom Paríži vypukli masívne nepokoje
Vo Francúzskom Paríži vypukli masívne nepokoje (Zdroj: Twitter/davidrkadler)

PARÍŽ - Francúzska polícia zatkla vo štvrtok večer 217 ľudí počas protestov v Paríži ku kontroverznej dôchodkovej reforme, ktorú parlament schválil bez hlasovania. Polícia musela použiť aj vodné delá a slzotvorný plyn.

Polícia informovala, že na námestí Place de la Concorde v centre Paríža neďaleko sídla dolnej komory bolo zatknutých 217 ľudí a museli použiť aj vodné delá a slzotvorný plyn. Demonštranti podpaľovali drevené palety a hádzali predmety na policajtov.

Nešťastie pred kostolom! Mladá šoférka zrazila chodkyňu (Zdroj: Tip čitateľa)

Vlna nepokojov začala krátko po tom, čo sa vláda rozhodla schváliť najdôležitejšiu reformu prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá obišla hlasovanie dolnej komory a využila článok 49. Reforma počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Reformu ešte môže zvrátiť vyslovenie nedôvery vláde. Opoziční poslanci v dolnej komore francúzskeho parlamentu majú do dnešného popoludnia čas na predloženie návrhov. Úmysel vyvolať hlasovanie o nedôvere už oznámila predsedníčka klubu Národného združenia (RN) Marine Le Penová, ktorá označil krok vlády za "úplný nezdar" prezidenta Macrona, a obdobný návrh pravdepodobne predloží najmenej jeden ďalší opozičný klub. Odborníci však predpokladajú, že existuje len malá šanca na úspech, pretože takýto návrh nepodporia pravicoví Republikáni. Neschválenie reformy by predstavovalo "príliš veľké finančné a ekonomické riziko", povedal podľa účastníka rokovania v Elyzejskom paláci prezident Macron.

Sporná reforma proti ktorej sú organizanové masívne protesty už od januára tohto roka tak zrejme prejde definitívnym prijatím. 

Viac o téme: NepokojeProtestyOpozíciaDôchodková reformaParížMarine Le PenDolná komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu