Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desivé obvinenia Erdogana a Asada: Bombardovali územia postihnuté zemetrasením

Turecký prezident Erdogan navštívil zemetrasením postihnutú oblasť.
Turecký prezident Erdogan navštívil zemetrasením postihnutú oblasť. (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

ANKARA - Kritika sa valí na tureckú vládu zo všetkých strán. Nielenže vraj bola zle pripravená na zemetrasenia, ale možno aj bombardovala krízové ​​regióny a cenzurovala sociálnu sieť Twitter. Polícia hlási zatknutia za „provokatívne príspevky“.

Zemetrasenia v Turecku a Sýrii s tisíckami mŕtvych a mnohými zrútenými budovami spôsobujú v niektorých regiónoch neuveriteľné utrpenie. Turecký opozičný líder Kemal Kilicdaroglu obvinil prezidenta Erdogana, že sa počas svojej 20-ročnej vlády nepripravil na takéto zemetrasenie. Bola daň zo zemetrasenia zbytočná? Ignorovali úrady aj varovania o zlej konštrukcii domov? A to je len niekoľko z mnohých ďalších obvinení.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Na ZDF napríklad pomocníčka z organizácie „Kurdský Červený polmesiac“ v utorok večer vzniesla vážne obvinenia: „Včera večer sme mali ďalší otras, a napriek tomu turecké nálety pokračovali. Dokonca aj v oblasti, ktorá bola silne zasiahnutá zemetrasením a ktoré už bolo ťažko postihnuté náletmi."

Podľa ORF boli štyria ľudia zranení, niektorí vážne, tureckou raketou, podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Spojenom kráľovstve a Sýrskych demokratických síl (SDF) pod vedením Kurdov. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

Alicia Kearns, predsedníčka zahraničného výboru, tiež obvinila sýrskeho diktátora Asada z bombardovania mesta Marea krátko po zemetrasení s cieľom oslabiť tamojšiu opozíciu.

Výpadok Twitteru a zatýkanie

Podľa webovej stránky netblocks.org nebola v stredu v Turecku prostredníctvom tureckých poskytovateľov operátorov dostupná sociálna sieť Twitter – práve v čase, keď prezident Erdogan navštívil dve turecké provincie najviac postihnuté škodami. V minulosti sa množstvo ľudí v online sieťach sťažovalo na zvládanie katastrof v turecko-sýrskej pohraničnej oblasti. Polícia v stredu večer na Twitteri uviedla, že niekoľko ľudí bolo zatknutých za „provokatívne príspevky“ na sociálnych sieťach.

Opozičný líder Kilicdaroglu napísal: "Táto šialená palácová vláda narušila komunikáciu na sociálnych sieťach. Výsledkom je, že volanie o pomoc je počuť menej. Vieme, čo sa snažia skryť. Čakáme na vaše vysvetlenie." Turecké úrady pôvodne zlyhanie Twitteru nekomentovali. Už predtým varovali pred šírením nepravdivých informácií. Údajní hoaxeri mali nedávno šíriť falošné obrázky a videá vrátane fiktívneho cunami, údajných obetí trosiek alebo zmanipulovanej paniky.

Zablokovali zásielky pomoci?

Prokurdská HDP, proti ktorej prezident Erdogan a AKP roky masívne bojujú, sa vo vyhlásení tiež sťažovala, že dodávky pomoci sú brzdené. Úrady takto zhabali vozidlo s pomocou. Krátko po zemetrasení strana zriadila krízovú koordináciu z Ankary, ako povedala pre ntv.de z Turecka líderka ľavicovej strany Janine Wisslerová.

Sám Erdogan pri svojej prvej návšteve oblasti katastrofy priznal, že spočiatku boli problémy s podporou. Nie je možné "byť pripravený na takéto zemetrasenie," dodal. V máji sú v Turecku predčasné voľby. Krízový manažment preto zohráva aj potenciálne kľúčovú politickú úlohu. Šesť opozičných strán spojilo svoje sily, aby zabránili opätovnému zvoleniu Erdogana.

Viac o téme: BombardovanieZemetrasenie TureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu