Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ničivé zemetrasenie v Turecku: Pod troskami sa narodilo dievčatko, dostalo meno Zázrak

V Sýrii sa podarilo spod trosiek zachrániť živého novorodenca. Zobraziť galériu (3)
V Sýrii sa podarilo spod trosiek zachrániť živého novorodenca. (Zdroj: profimedia.sk)

HALAB - Sýrske dievčatko, ktoré matka porodila uväznená pod troskami ich domu počas tohtotýždňového ničivého zemetrasenia, dostalo meno. Bohužiaľ, od narodenia je sirotou. Ničivé zemetrasenie si vyžiadalo životy celej rodiny.

Aya – v arabčine „zázrak“ – je priliehavé meno pre novorodenca, ktorý začal život uväznený pod niekoľkými vrstvami betónu. Meno dostalo dievčatko od doktora Khalida Attiaha, riaditeľa detskej nemocnice Afrin v Aleppe v Sýrii.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Aya jednou z mnohých sirôt, ktoré zanechalo pondelkové zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Zabilo viac ako 20 000 ľudí v severnej Sýrii a juhovýchodnom Turecku, medzi nimi aj mamu tohto bábätka.

Vo väčšine prípadov príbuzní prijímajú osirelé deti, tvrdia lekári a odborníci. Ale pozostalí príbuzní sa tiež vyrovnávajú s problémami vlastného života a rodín. V prípade novorodenca Ayi sa jej po prepustení z nemocnice ujme strýko jej otca Salah al-Badran. Po pondelkovom zemetrasení tiež tisíce ľudí ponúkli, že si dievčatko adoptujú, píše Daily Mail.

Doktor Attiah, ktorý má tiež malú dcérku, pre AP povedal: „Teraz nikomu nedovolím, aby si ju adoptoval. Kým sa jej vzdialená rodina nevráti, správam sa k nej ako k svojej vlastnej.“ Jeho manželka ju zatiaľ dojčí po boku ich vlastnej dcéry.

Ničivé zemetrasenie v Turecku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V pokračujúcom chaose dní po zemetrasení,  keď sa stále nachádzajú mŕtvi a zmenšujúci sa počet preživších, lekári tvrdia, že nie je možné povedať, koľko detí prišlo o rodičov.

Záchranári v Jenderise objavili Ayu v pondelok popoludní, viac ako 10 hodín po zemetrasení, keď sa prehrabávali v troskách päťposchodovej bytovky, kde bývali jej rodičia. Dieťa pochované pod betónom bolo stále spojené pupočnou šnúrou so svojou matkou Afraaou Abu Hadiyaou, ktorá bola mŕtva spolu s manželom a ďalšími štyrmi deťmi. Dieťa bolo urýchlene prevezené do nemocnice v neďalekom meste Afrin.

Abu Hadiya pravdepodobne porodila dievča a potom zomrela niekoľko hodín pred tým, ako rodinu pod troskami objavili, povedal doktor Hani Maarouf z nemocnice Cihan v Afrine.

„Pomenovali sme ju Aya, aby sme ju mohli prestať volať novonarodené dieťa,“ povedal Maarouf. Jej stav sa zo dňa na deň zlepšuje a nedošlo k žiadnemu poškodeniu chrbtice, ako som sa pôvodne obával, povedal.

Agentúra OSN pre deti UNICEF uviedla, že monitoruje deti, ktorých rodičia sú nezvestní alebo zabití, poskytuje jedlo, oblečenie a lieky a koordinuje s nemocnicami, aby vypátrali členov širšej rodiny, ktorí by sa o ne mohli postarať.

Ničivé zemetrasenie v Turecku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V Turecku ministerstvo rodiny a sociálnych služieb vyzvalo potenciálne pestúnske rodiny, aby predložili žiadosti. O deti, ktorých príbuzných nebolo možné nájsť, sa v súčasnosti starajú štátne inštitúcie. Zamestnanci zisťovali ich potreby a umiestňovali ich do registrovaných pestúnskych rodín, uviedlo ministerstvo.

Neďaleko sýrskeho mesta Azaz ovládaného opozíciou zriadila mimovládna organizácia provizórny sirotinec, v ktorom je teraz asi 40 detí. V mnohých prípadoch však zasiahne širšia rodina. Sýrčania majú skúsenosti s tragédiou detí bez rodičov. V dlhej občianskej vojne v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011, zahynuli státisíce ľudí, čím sa vytvoril neznámy počet sirôt.

Viac o téme: NovorodenecPrežitieTroskyZemetrasenie SýriaAya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu