Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

S predpoveďami o zemetrasení sa roztrhlo vrece: Takto vedec varoval pred katastrofou tri dni pred ňou na sociálnej sieti!

Frank Hoogerbeets predpovedal zemetrasenie v Turecku a Sýrii tri dni pred ním.
Frank Hoogerbeets predpovedal zemetrasenie v Turecku a Sýrii tri dni pred ním. (Zdroj: Twitter)

ANKARA - Znie to neuveriteľne: Vedec Frank Hoogerbeets údajne predpovedal silné zemetrasenie v Turecku. Tri dni pred katastrofou tweetoval a varoval, že zem sa bude triasť v regióne južného a stredného Turecka, Jordánska, Sýrie a Libanonu.

Počet mŕtvych v oblasti zemetrasenia na turecko-sýrskej hranici sa zvyšuje – a stále existuje podozrenie, že pod troskami je mnoho ľudí. Mŕtvych sú tisíce a mnoho budov sa zrútilo.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Juhovýchodné Turecko a regióny v Sýrii zasiahlo v pondelok skoro ráno silné zemetrasenie. Napoludnie nasledovalo v tej istej oblasti ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Následných otrasov boli stovky. Teploty v oblasti katastrofy sa pohybujú okolo bodu mrazu. Turecká meteorologická služba predpovedala pre postihnuté oblasti sneženie a dážď.

Zatiaľ čo silné zemetrasenie bolo pre väčšinu ľudí pravdepodobne úplne neočakávané, vedec Frank Hoogerbeets tvrdí, že ho to neprekvapilo. Hoogerbeets, ktorý hovorí, že pracuje v holandskom výskumnom ústave Solar System Geometry Survey (SSGEOS), predpovedal katastrofu takmer presne tri dni predtým.

V tweete, ktorý výskumník zverejnil 3. februára, napísal: "Skôr alebo neskôr bude v tomto regióne (južné a stredné Turecko, Jordánsko, Sýria, Libanon) zemetrasenie s magnitúdou 7,5." Zdieľal tiež mapu, ktorá takmer presne ukazuje epicentrum zemetrasenia, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu len o tri dni neskôr. Neuviedol však presný čas, kedy sa to stane. Hoogerbeetov tweet sa šíril závratnou rýchlosťou.

Ale akokoľvek neuveriteľne to môže znieť, že výskumník mohol predpovedať silné zemetrasenie, stále existujú pochybnosti o vedeckom základe jeho predpovede. Podľa Hoogerbeetsa je základom jeho proroctva "kritická planetárna geometria". Viacerí vedci, ale aj používatelia na Twitteri toto tvrdenie rozhodne odmietli. Samotný Twitter sa tiež zapojil a použil Fact-Check-Feature, aby poukázal na to, že neexistuje žiadny vedecký základ na predpovedanie zemetrasení.

 

Viac o téme: PredpoveďZemetrasenie TureckoSýriaFrank Hoogerbeets
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu