Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajinský prezident Zelenskyj pristál v Londýne: Osobne vystúpil v britskom parlamente, žiadal o stíhačky

Volodymyr Zelenskyj a Rishi Sunak Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj a Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pristál v stredu na londýskom letisku Stansted. Buckinghamský palác zároveň potvrdil, že Zelenskyj v ten istý deň absolvuje aj audienciu u britského kráľa Karola III., informujeme podľa správy televízie Sky News.

Ide o Zelenského prvú návštevu v Británii od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Britská vláda o nej informovala v stredu ráno. Najvyšší ukrajinský predstaviteľ sa počas nej stretne s britským premiérom Rishim Sunakom a prihovorí sa aj k britskému parlamentu, uviedla vo vyhlásení britská vláda. Stretne sa i s ukrajinskými vojakmi, ktorí sa cvičia v Británii. Spojené kráľovstvo poslalo Ukrajine od začiatku ruskej invázie vojenskú pomoc za viac ako dve miliardy libier a Londýn je tak jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva.

Zelenskyj vystúpil osobne v britskom parlamente, žiadal o stíhačky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a vyhlásil, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu "krídlami slobody". Informovala o tom agentúra AP. Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoyleovi pri tejto príležitosti odovzdal helmu vojenského pilota s nápisom: "Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju chránili." Britániu ocenil za podporu Ukrajiny od prvého dňa vojny, ktorá trvá už bezmála rok. "Vieme, že Rusko prehrá, a vieme, že toto víťazstvo zmení svet," vyhlásil Zelenskyj, ktorého predtým privítali členovia oboch komôr britského parlamentu potleskom.

Ukrajinský prezident Zelenskyj pristál
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/pool photo via AP)

Ukrajinský prezident na začiatku prejavu povedal, že do sídla britského parlamentu prišiel v mene ukrajinských bojovníkov, ktorí "sú v súčasnosti v zákopoch pod nepriateľskou delostreleckou paľbou", v mene pilotov a personálu protivzdušnej obrany, chrániaceho Ukrajinu pred nepriateľskými lietadlami a raketami, citovala jeho slová spravodajská stanica Sky News. Britským poslancom sa poďakoval za ich statočnosť. Osobitne ocenil expremiéra Borisa Johnsona za podporu v náročných časoch. Ukrajinský prezident v prejave vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku až dovtedy, kým Moskva "nebude zbavená akejkoľvek možnosti financovať túto vojnu"

Ukrajinský prezident Zelenskyj pristál
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/pool photo via AP)

Zelenskyj v stredu pricestoval do Londýna a stretol sa s britským premiérom Rishim Sunakom. Naplánovanú má aj schôdzku s britským kráľom Karolom III. Od začiatku vojny na Ukrajine 24. februára 2022 ide iba o jeho druhú zahraničnú cestu. V decembri sa vo Washingtone stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vystúpil v Kongrese.

Ukrajinský prezident Zelenskyj pristál
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/pool photo via AP)

Zelenskyj sa v Londýne stretol s britským kráľom Karolom III

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu počas návštevy Londýna stretol v Buckinghamskom paláci s britským kráľom Karolom III. Poďakoval sa mu za podporu, ktorú Spojené kráľovstvo poskytuje ukrajinským utečencom. Informujú agentúry AFP a AP. "Som vďačný jeho Výsosti za vrelé prijatie a podporu ukrajinských občanov, ktorí pred vojnou utiekli do Spojeného kráľovstva," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. "My všetci sme sa o Vás báli a mysleli sme na Vás...," povedal panovník. Zelenskyj poznamenal, že britský monarcha je vojenským pilotom a dodal, že "na Ukrajine je dnes každý pilot vzdušných síl kráľom", uviedla AP.

Kráľ Karol III. a prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Kráľ Karol III. a prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Aaron Chown/Pool via AP)

Stretnutie neskôr pokračovalo v súkromí, píše denník The Guardian s tým, že k dvojici sa pridali aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak a kráľovský tajomník Clive Alderton. Predmetom rozhovoru bola vojna na Ukrajine a podpora, ktorú Londýn poskytuje tamojším silám. Zelenskyj v stredu osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a stretol sa s premiérom Rishim Sunakom. Britániu požiadal o dodanie stíhačiek na boj proti ruským inváznym jednotkám. V stredu večer sa Zelenskyj v Paríži stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Kráľ Karol III. a prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Kráľ Karol III. a prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Aaron Chown/Pool via AP)

Naplánovaná je spoločná večera a predtým krátke vyhlásenie pred novinármi. Vo štvrtok všetci traja odcestujú na summit EÚ do Bruselu. Zelenskyj tam chce požiadať lídrov členských krajín EÚ o viac zbraní a tiež o podporu čo najrýchlejšieho vstupu Ukrajiny do EÚ, povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej vlády.

Viac o téme: LondýnVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineKráľ Karol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu