Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliansko varuje pred medzinárodným útokom hackerov: Počítače sa znovu spustia len za mastné výkupné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianska agentúra pre kybernetickú bezpečnosť ACN vydala naliehavé varovanie: Tisíce počítačov na celom svete sú terčom hackerov. Veľký útok na talianske servery paralyzoval systémy mnohých organizácií a úradov. Teraz je však mierne všetko jasné: Za útokom sú zrejme zločinci.

Terčom útoku sú počítače vo viacerých európskych krajinách ako Taliansko, Francúzsko a Fínsko, ale aj v USA a Kanade. Podľa šéfa talianskych úradov Roberta Baldoniho je útok zameraný na softvérovú slabinu.

Dominika Kavashová obeťou HACKERA: VYDIERA JU... Mastná sumička za NAHÉ FOTO! (Zdroj: Instagram D.K.)

Podľa správ mali páchatelia vydieračské úmysly. Nasvedčoval tomu aj charakter útokov. Išlo o takzvané ransomvérové ​​útoky. Škodlivý softvér sa uhniezdi v počítačoch a zašifruje tam údaje. Útočníci následne požadujú výkupné za heslo, ktoré informácie opäť dešifruje. V niektorých prípadoch hackeri neprezradia heslo ani po zaplatení výkupného. Bez záložnej kópie majú postihnutí len malú šancu dostať sa k svojim údajom.

"Niektorí varovanie poslúchli, iní nie a bohužiaľ musia znášať následky," uviedli talianske úrady. Infekcia počítačov bola podľa ďalších informácií objavená 3. februára a vrchol dosiahla v nedeľu. Útočníci využili zraniteľnosť v softvéri od poskytovateľa VMWare. Jej akcie klesli o 1,6 percenta v predburzovom obchode v USA. Pomoc prichádza zo zámoria: Americký úrad pre kybernetickú bezpečnosť uviedol, že varovanie vyšetruje v spolupráci s verejnými a súkromnými partnermi.

Viac o téme: VýkupnéHacker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu