Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky špionážny balón

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden

WASHINGTON - Spojené štáty zostrelili v sobotu čínsky špionážny balón nad Atlantickým oceánom. Momentálne prebieha operácia na zozbieranie jeho trosiek, informuje agentúra AP.

Televízne zábery zachytili malú explóziu, po ktorej balón začal klesať k vode. Balón letel vo výške okolo 60.000 stôp (približne 18.000 kilometrov) a podľa odhadov mal veľkosť ako tri školské autobusy. Podľa dvoch predstaviteľov USA bol balón zostrelený stíhacím lietadlom amerických vzdušných síl.

Okrem vojenských stíhačiek boli na túto akciu nasadené lode. Predstavitelia USA operáciu naplánovali tak, aby sa im podarilo zachytiť čo najviac z trosiek ešte predtým, než sa ponoria.

"Postaráme sa o to," povedal Biden v meste Syracuse v štáte New York na otázku novinárov týkajúcu sa vzťahov USA a Číny a incidentu s balónom. Ako píše agentúra AFP, šéf Bieleho domu ďalšie podrobnosti neuviedol. Dvaja z predstaviteľov USA, ktorí sa vyjadrili pod podmienkou anonymity, uviedli, že Biden so zostrelením balóna súhlasil.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v rámci príprav na túto operáciu dočasne uzavrel vzdušný priestor nad pobrežím Severnej a Južnej Karolíny, vrátane troch tamojších letísk: Charleston, Myrtle Beach a Wilmington. V sobotu bolo balón totiž podľa AP vidieť nad spomenutými štátmi a blížil sa k pobrežiu Atlantického oceánu.

Podozrivý čínsky balón v USA
Zobraziť galériu (2)
Podozrivý čínsky balón v USA  (Zdroj: SITA/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

Americkí predstavitelia vo štvrtok oznámili, že vo vzdušnom priestore USA spozorovali veľký čínsky sledovací balón. Podľa Pentagónu sa pohyboval nad časťami severozápadu USA, kde sa nachádzajú citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemných silách. Rozhodli sa ho však nezostreliť pre obavy, že padajúce časti z neho by mohli zraniť ľudí alebo poškodiť majetok. Čínsky rezort diplomacie deklaroval, že ide o civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely. Peking vyjadril v súvislosti s balónom ľútosť s tvrdením, že nad územie Spojených štátov ho odvial vietor.

Americké ministerstvo obrany v piatok informovalo, že ďalší čínsky špionážny balón zaznamenalo nad Latinskou Amerikou, jeho presnú polohu však nezverejnilo. V dôsledku tohto incidentu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odložil plánovanú návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť 5. – 6. februára.

Prezident Biden gratuloval armáde USA k zostreleniu čínskeho balóna

Americký prezident Joe Biden zagratuloval armáde USA k "úspešnému" zostreleniu čínskeho balóna, ktorý niekoľko dní lietal nad Spojenými štátmi. Ako uviedol Pentagón, Washington reagoval na "neprijateľné porušenie" suverenity USA zo strany Číny. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

"Dnes popoludní (miestneho času) americké bojové lietadlá... na príkaz prezidenta (Joea) Bidena úspešne zostrelili výzvedný balón, ktorý vypustila Čína," uviedol vo vyhlásení minister obrany USA Lloyd Austin. Spresnil, že sa tak stalo vo veľkej výške vo vodách pred pobrežím Južnej Karolíny v americkom vzdušnom priestore."Úspešne ho zostrelili. A chcem pochváliť našich pilotov, ktorí to spravili," povedal Biden novinárom v štáte Maryland.

"Dnešná zámerná a zákonná akcia demonštruje, že prezident (Joe) Biden a jeho národný bezpečnostný tím bude vždy klásť bezpečnosť a ochranu Američanov na prvé miesto," vyhlásil Austin. Šéf Bieleho domu Biden udelil súhlas na zostrelenie čínskeho balóna už v stredu s tým, že sa tak môže stať až keď bude nad oceánom. Austin poznamenal, že jeho zostrelenie nad pevninou by bolo príliš riskantné. Americké ministerstvo obrany informovalo o spozorovaní balóna vo štvrtok večer. Pohyboval sa nad štátom Montana, ďalej nad strednou Amerikou a tiež nad Missouri. V sobotu ho očití svedkovia videli nad Severnou Karolínou.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že balón, ktorý sa pohybuje nad územím Spojených štátov, je civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely. Vo vyhlásení čínskeho ministerstva sa uvádza, že zariadenie má obmedzenú schopnosť riadenia a vplyvom vetra sa "vychýlilo zo svojho plánovaného kurzu". Čína podľa rezortu vyslovila ľútosť nad jeho neúmyselným vstupom do amerického vzdušného priestoru.

Viac o téme: BalónUSAČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu