Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň tristoštyridsiaty piaty (3. februára 2023)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA – Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine budú možné až vtedy, keď Rusko bude súhlasiť so stiahnutím svojich jednotiek z obsadených území. Uviedol to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz, informujeme podľa správy agentúry DPA. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 344

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 344 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

22:00 Francúzsko a Taliansko sa dohodli na dodávke mobilných raketových systémov zem-vzduch Ukrajine, uviedlo v piatok francúzske ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Systémy s názvami MAMBA a SAMP sú batérie rakiet stredného doletu namontované na vozidlách. Určené sú na ochranu pred hrozbami prichádzajúcimi zo vzduchu, ako sú rakety či lietadlá s posádkou alebo bez posádky.

21:30 EÚ poskytuje Ukrajine sanitky, nové terénne nákladné autá pre armádu. Po summite Ukrajina-EÚ, ktorý sa konal 3. februára v Kyjeve, šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell uviedol, že na Ukrajinu prišlo 94 terénnych nákladných vozidiel, 50 sanitiek a 13 nových vojenských dopravných vozidiel.

21:00 Útočná zóna GLSDB s dlhým doletom z nového balíka vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu GLSDB dosahujú okupovaný Berdyansk a Mariupol, ako aj severnú časť Krymu.

20:30 Zelenskyy o bojoch o Bakhmut: "Nikto sa nevzdá Bakhmuta. Budeme bojovať tak dlho, ako budeme môcť."

20:00 Premiéri Estónska, Lotyšska a Litvy žiadajú, aby západní spojenci Ukrajiny urýchlili dodávky zbraní tejto krajine. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA. "Nadchádzajúce mesiace budú veľmi ťažké, môžu byť dokonca rozhodujúce, pokiaľ ide o túto vojnu. Preto musíme urýchliť a posilniť našu pomoc pre Ukrajinu - v prvom rade tú vojenskú," uviedla litovská premiérka Ingrida Šimonyté po stretnutí predsedov vlád troch pobaltských štátov v estónskom hlavnom meste Tallinn.

19:20 Spojené štáty v piatok oznámili novú zásielku zbraní a munície pre Ukrajinu v hodnote 2,2 miliardy dolárov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Dodávka zahŕňa ďalšie strely pre salvové raketomety HIMARS, ďalšie systémy protivzdušnej obrany a obrnené vozidlá, uviedlo americké ministerstvo obrany (Pentagón).

18:40  Ukrajina v piatok oznámila, že začala nahrádzať milióny bežných žiaroviek úspornejšími LED žiarovkami, ktoré jej darovala Európska únia. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vďaka Európskej únii bol tento týždeň spustený program na výmenu starých žiaroviek LED žiarovkami šetriacimi energiu," napísal na Twitteri ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Za prvé tri dni ich vymenili viac než 750.000.

18:10  Poľsko už začalo cvičiť ukrajinských vojakov v zaobchádzaní s tankami nemeckej výroby Leopard, vyhlásil v piatok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak počas návštevy v Kyjeve. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry PAP. 

Blaszczak povedal, že ukrajinské tímy budú na Leopardoch trénovať dovtedy, kým ukrajinskí a spojeneckí velitelia nerozhodnú, že sú vycvičení dostatočne na to, aby mohli tieto tanky používať. Nemecké tanky Leopard, hlavne ich modernejšia verzia Leopard 2, patria k najrozšírenejším a najkvalitnejším tankom súčasnosti.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok povedal, že jeho armáda bude schopná udržať si svoje pozície v Donbase a získať naspäť územie v prípade, ak podporovatelia Ukrajiny zo Západu zrýchlia dodávky zbraní. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:30 Netanjahu povedal Macronovi, že je ochotný poslať Ukrajine vojenskú pomoc. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril ochotu poslať Ukrajine „vojenské veci“ na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, informoval denník Times of Israel.

17:00 Účastníci piatkového summitu EÚ a Ukrajiny rázne odsúdili ruskú agresiu, ocenili úsilie Ukrajiny v oblasti integrácie a vyjadrili tejto krajine podporu. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke Európskej rady.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovali v piatok v Kyjeve. Hlavnou témou bolo úsilie Ukrajiny o členstvo v EÚ.

16:30 Cintorín PMC "Wagner" sa rozrastá. Za posledné dva týždne sa tu objavilo asi 70 nových hrobov a bol vytvorený ďalší, trinásty rad hrobov. Hroby žoldnierov sa vyznačujú absenciou fotografií a rovnakými vencami na hroboch.

16:00 Bloomberg: Nemecko a Švédsko rokujú o poskytnutí rakiet zem-vzduch Ukrajine. Nemecko a Švédsko rokujú o novom zbrojnom balíku, v rámci ktorého by Štokholm poskytol Ukrajine rakety a odpaľovacie zariadenia pre nemecké systémy IRIS-T, uviedla agentúra Bloomberg.

15:00 Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v piatok obhajoval postoj svojej krajiny, ktorá sa rozhodla povoliť ruským poslancom pricestovať do Viedne na februárové zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Poslanci z 20 krajín vo štvrtok vyzvali rakúsku vládu, aby medzinárodne sankcionovaným Rusom neudelila vstupné víza. TASR správu prevzala z agentúry APA. Schallenberg vo výbore rakúskej Národnej rady pre záležitosti EÚ vyhlásil, že medzinárodné právo je potrebné dodržiavať aj vtedy, keď to nie je populárne.

14:00 V Austrálii neznámy Putinov prívrženec nakreslil Z-svastiku a napísal „Sláva Rusku“ na trup vyradeného tanku Leopard.

13:36 Ruské ostreľovanie zasiahlo 3 autá s dobrovoľníkmi v Bachmute. Fond Volunteer Home zverejnil video o následkoch ruského ostreľovania v Bachmute z 2. februára, ktoré zasiahlo tri autá s dobrovoľníkmi a zranilo približne 5 ľudí.

12:43 Severoatlantická aliancia v piatok vyzvala Rusko, aby si plnilo svoje záväzky vyplývajúce z novej dohody o obmedzení strategických jadrových zbraní START, platnej nateraz do roku 2026.

Podľa vyjadrenia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga sa spojenci zhodujú, že dohoda New START, ktorú predĺžili pred dvoma rokmi, prispieva k medzinárodnej stabilite tým, že obmedzuje ruské aj americké jadrové zbrojné kapacity.

12:16 Nemecko schválilo presun 88 tankov Leopard 1 z priemyselných skladov na Ukrajinu. Okrem toho má nemecká vláda v úmysle kúpiť 15 protilietadlových zbraní a streliva Gepard z Kataru a potom ich previesť na Ukrajinu.

11:39 Zelenskyj prijíma petíciu na odvolanie prokremeľských poslancov na posúdenie."Predstavitelia Opozičnej platformy-Za život sú prívržencami "ruského sveta," píše sa v petícii. Činnosť strany na Ukrajine zakázal ukrajinský súd 20. júna.

Zelenskyj prijíma petíciu na odvolanie prokremeľských poslancov na posúdenie. "Predstavitelia Opozičnej platformy-Za život sú prívržencami "ruského sveta," píše sa v petícii. Činnosť strany na Ukrajine zakázal ukrajinský súd 20. júna.

11:28 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, ako aj v ďalších častiach krajiny, sa v piatok ráno rozozvučali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi. Stalo sa tak pred začiatkom summitu EÚ-Ukrajina.V piatok pricestoval do Kyjeva aj šéf Európskej rady Charles Michel, ktorý prisľúbil podporu snahám Ukrajiny o vstup do EÚ. "V našom odhodlaní nepoľavíme. Budeme vás podporovať na každom kroku vašej cesty do EÚ," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter.

Už vo štvrtok dorazila do Kyjeva predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula Von der Leyenová v sprievode 15 eurokomisárov a tiež šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Naposledy sa takýto summit konal v Kyjeve v októbri 2021, teda niekoľko mesiacov pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

11:02 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že navrhol, aby prezident Zelensky prerušil diplomatické vzťahy s Iránom.

10:52 Nemecká vláda chce údajne poskytnúť Ukrajine aj staršie tanky Leopard 1, avšak momentálne má problémy so zaobstaraním potrebnej munície. S odvolaním sa na vládne kruhy o tom v piatok informoval denník Die Süddeutsche Zeitung.

Vláda v Berlíne podľa uvedených zdrojov schválila dodávku starších tankov typu Leopard 1 zo zásob zbrojárskeho priemyslu. Dodávky by sa mohli zrealizovať, keď budú tieto tanky opravené a pripravené na použitie. Problémom je však chýbajúca munícia kalibru 105 mm.

10:49 Ruskom dosadené orgány na ukrajinskom polostrove Krym v piatok oznámili, že znárodnili približne 500 nehnuteľností patriacich popredným ukrajinským politikom a významným podnikateľom. 

Predseda Verchovnej rady Krymu Vladimir Konstantinov na platforme Telegram oznámil, že toto nariadenie je zamerané na "komplicov kyjevského režimu".

10:30 V obci Podvirne v Černovskej oblasti demontovali pamätník #ruského generála Alexandra Suvorova.

9:48 Americký súd povolil konfiškáciu 5,4 milióna dolárov ruskému oligarchovi Malofejevovi. Snažil sa previesť vysokú sumu na svojho obchodného partnera, aby obišiel sankcie. Konstantin Malofeev je ruský šovinista a jeden z hlavných sponzorov a vojnových štváčov.

9:34 Počet zabitých a zranených #ruských vojakov na Ukrajine sa blíži k 200 000, uvádzajú New York Times. Toto je názor vysokých predstaviteľov USA. Rusko utrpelo najväčšie straty nedávno v bojoch o Bakhmut a Soledar.

8:31 V Khersone v noci vypukol rozsiahly požiar. Podľa predbežných správ zasiahli okupanti sklad zábavnej pyrotechniky v obchodnom centre Epicenter.

7:45 V okupovanom Enerhodare vybuchlo auto. V dôsledku výbuchu zahynul jeden človek.

6:15 Fotografia budovy zničenej 1. februára v Kramatorsku. Traja ľudia zahynuli a najmenej 22 ďalších bolo zranených v dôsledku ruského raketového útoku.

6:00 Ukrajina garantuje svojim partnerom, že poskytnuté rakety dlhého doletu nezasiahnu územie Ruska. Povedal to ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov na spoločnom stretnutí ukrajinskej vlády a Európskej komisie.

Podmienkou rokovaní s Moskvou je odsun ruských vojsk z Ukrajiny

"V momente, keď dajú najavo, že sa deje sťahovanie vojakov, v tom momente bude aj voľná cesta k rozhovorom s Ukrajinou," povedal Scholz na verejnej diskusii s občanmi v stredonemeckom Marburgu. "Ale na tom ešte musíme pracovať," doplnil.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v pondelok na stretnutí so Scholzom navrhol, že sprostredkovateľmi rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou by sa mohli stať krajiny ako Čína alebo Brazília. Ukrajina rokovania odmieta až do stiahnutia ruských vojsk z jej územia vrátane okupovaného Krymu. Ruské vedenie sa po oznámení Nemecka a ďalších západných krajín o dodávke tankov Kyjevu vyjadruje k myšlienke mierových rozhovorov s Ukrajinou zdržanlivo.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu