Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Študenti sa vzbúrili proti vedeniu univerzity: Tento kontroverzný obraz tu visieť nebude!

Obraz na holandskej univerzite
Obraz na holandskej univerzite (Zdroj: Twitter/bultenhollanda)

AMSTERDAM - Na univerzite v holandskom meste Leiden sa študenti začali sťažovať na obraz, ktorý zobrazuje šesť mužov fajčiacich cigary. Sú to bývalí členovia správnej rady. Študenti kritizovali propagovanie fajčenia aj výlučne mužskú zostavu.

Najskôr sa vedenie univerzity rozhodlo požiadavke študentov vyhovieť, no neskôr maľbu vrátili na miesto s odôvodnením, že ide o kultúrne dedičstvo, informoval the Guardian. Maľba pochádza od holandského autora Reina Doola zo 70. rokov minulého storočia. Sú na nej zachytení členovia mužskej správnej rady univerzity v Leidene ako fajčia cigary a už dlho je predmetom rôznych diskusií. Autor je však na maľbu hrdý a považuje dielo za jedno z jeho najpodarenejších. Študenti si však myslia pravý opak. Podľa nich maľba podporuje patriarchát a akt fajčenia.

Profesor daňovej a sociálnej politiky obraz zvesil so slovami: „Hotovo!“. Obraz bol potom otočený maľbou k stene. Bývalý rektor Leidenskej univerzity Uri Rosenthal však tento krok považoval za „čistú hanbu a hlúposť takzvaných intelektuálnych profesorov.“ Tvrdil, že študentom aj niektorým profesorom ide iba o vymazanie histórie.  

Začiatkom decembra bol dokonca vymenovaný zvláštny výbor, ktorý má tento prípad prešetriť. Komisia by mala rozhodnúť o tomto, ale aj o ďalších dielach zavesených v priestoroch univerzity. Zatiaľ vedenie univerzity pripustilo, že obrazu chýba kontext, a tak by mohol byť k obrazu pridaný popis ako alternatíva k jeho odstráneniu.

Viac o téme: UniverzitaHolandskoPatriarchátLeidenKontroverzný obraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu