Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Závažné porušenie pravidiel má svoju dohru: Britský premiér Sunak odvolal predsedu Konzervatívnej strany Zahawiho

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN – Britský premiér Rishi Sunak odvolal v nedeľu z funkcie predsedu Konzervatívnej strany Nadhima Zahawiho. Dôvodom je závažné porušenie pravidiel platných pre členov vlády, ktorého sa dopustil pri riešení svojich daňových nezrovnalostí, informujeme na základe správ agentúr svetových agentúr a britských médií.

"V dôsledku toho vás informujem o mojom rozhodnutí odvolať vás z postu vo Vláde Jeho Veličenstva," napísal Sunak vo zverejnenom liste Zahawimu. Zahawi nedávno priznal, že počas pôsobenia na poste ministra financií zaplatil pokutu, aby urovnal spor s daňovým úradom týkajúci sa nezaplatenej dane. Sám tvrdí, že sa omylu nedopustil zámerne, ale z nedbanlivosti. Vyrovnanie ho podľa britských médií vyšlo na takmer päť miliónov libier, uviedla agentúra AP.

Škandál a závažné porušenie ministerského kódexu

V súvislosti so škandálom rástol tlak na odstúpenie alebo odvolanie Zahawiho. Ten bol ako predseda konzervatívcov zodpovedný za správu strany a jej centrály. Najvyšším predstaviteľom strany je jej líder, ktorým je Sunak. Premiér dal záležitosť posúdiť svojmu poradcovi pre etiku, ktorý konštatoval porušenie ministerského kódexu, informovala stanica Sky News. Sunak následne v liste Zahawimu uviedol, že musel konať po tom, ako pri nástupe k moci prisľúbil bezúhonnosť, profesionalitu a vyvádzanie zodpovednosti na každej úrovni svojej vlády. Zahawi, spoluzakladateľ spoločnosti YouGov venujúcej sa výskumu verejnej mienky, bol šéfom rezortu financií od júla do septembra 2022 v posledných mesiacoch vlády premiéra Borisa Johnsona.

Viac o téme: PorušenieNadhim ZahawiRishi SunakDaňové nezrovnalosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu