Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Chris Hipkins sa ujal funkcie premiéra: Zložil prísahu a nahradil tak Ardernovú

Chris Hipkins Zobraziť galériu (4)
Chris Hipkins (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

WELLINGTON - Líder novozélandskej labouristickej strany Chris Hipkins zložil v stredu slávnostnú prísahu a ujal sa úradu premiéra, v ktorom tak nahradil Jacindu Ardernovú. Informujú o tom správy agentúr Reuters a AFP.

"Je to najväčšie privilégium a zodpovednosť v mojom živote ... Som plný energie a nadšený z výziev, ktoré ma čakajú," povedal Hipkins (44) po prevzatí úradu. Prísahu pred generálnou guvernérkou Cindy Kirovou, ktorá na Novom Zélande oficiálne zastupuje britského panovníka, zložila v stredu aj nová vicepremiérka Carmel Sepuloniová. Stala sa tak prvou osobou s tichomorským pôvodom v tejto funkcii. Novozélandská labouristická strana si Hipkinsa už v nedeľu zvolila za svojho nového lídra a tak aj premiéra krajiny. Stalo sa tak po nečakanej rezignácii Ardernovej z týchto postov.

Ardernová už nemala dostatok energie

Ardernová (42) uplynulý štvrtok oznámila, že v úrade končí, pričom ako dôvod uviedla nedostatok energie na ďalšie zotrvanie vo funkcii aj potrebu tráviť viac času so svojou rodinou. Svoje posledné verejné vystúpenie vo funkcii premiérky absolvovala v stredu, pred ceremóniou, na ktorej sa úradu ujal Hipkins. Pred parlamentom sa s ňou lúčili stovky priaznivcov.

Jacinda Ardernová
Zobraziť galériu (4)
Jacinda Ardernová  (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/Pool Photo via AP)

Niečo o novom premiérovi...

Hipkins známy pod prezývkou "Chippy" je otcom dvoch detí a sám seba označuje za bežného Novozélanďana, ktorý pochádza z robotníckeho prostredia a má rád párky či bicyklovanie do práce. Dosiaľ bol ministrom školstva, pričom počas vrcholiacej pandémie covidu viedol dočasne aj rezort zdravotníctva a bol tiež ministrom pre boj s pandémiou. K svojej politike na poste premiéra sa zatiaľ nevyjadril, avšak už v stredu ho čaká prvé zasadnutie vládneho kabinetu.

Chris Hipkins zložil prísahu a ujal sa úradu premiéra
Zobraziť galériu (4)
Chris Hipkins zložil prísahu a ujal sa úradu premiéra  (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

Za úlohu bude mať podľa AFP oživenie klesajúcej podpory liberálnej labouristickej strany pred októbrovými parlamentnými voľbami.

Viac o téme: PremiérNový ZélandJacinda ArdernováChris Hipkins
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu