Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

REFERENDUM K výsledkom sa vyjadril aj Heger: Podľa neho neukázalo nič nové! Exkoalícia sa zhodla

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalé koaličné strany sa zatiaľ zhodujú na tom, aby sa volebné obdobie mohlo skrátiť uznesením Národnej rady SR. Zhoda je predbežne tiež na septembrovom termíne volieb. Predbežná dohoda je aj na zmene legislatívy tak, aby na zmenu volebného systému bola potrebná ústavná väčšina. Rokovania majú pokračovať v nedeľu večer. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Ako premiér skonštatoval, v utorok (24. 1.) sa začína schôdza parlamentu, kde je potrebné otvorenie rozpravy k zmene ústavy, predložia sa pozmeňovacie návrhy, ktoré budú mať podporu, a tie sa prerokujú a schváli sa znenie Ústavy SR.

"Smerujeme k tomu, že sa volebné obdobie ukončí uznesením, čiže 90 poslancov v parlamente musí dať hlas na to, aby sa ukončilo volebné obdobie predčasne. Je to uznesenie, ktoré by sa následne po zmene ústavy predložilo do parlamentu, a takýmto spôsobom by sa nastavil presný termín volieb," načrtol Heger.

VIDEO Poverený premiér Heger potvrdil koniec septembra ako termín, o ktorom sa v prípade predčasných volieb rokuje

Poverený premiér Heger potvrdil koniec septembra ako termín, o ktorom sa v prípade predčasných volieb rokuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na zakotvenie špecializovaného trestného súdu a špeciálnej prokuratúry do ústavy podľa neho zatiaľ nie je v bývalej koalícii dostatočná podpora. Pri súčasnej poverenej vláde je podľa Hegera väčšia pravdepodobnosť, že nájde dostatok poslancov na schvaľovanie zákonov ako pri úradníckej vláde. "Ak by úradnícka vláda nastúpila, musela by si vypýtať súhlas, podporu 76 poslancov. Ak by ju nedostala, nachádzala by sa presne v tom stave ako my," podotkol. Aktuálna vláda vie podľa neho ľahšie rokovať.

Priority na posledné mesiace vládnutia

Priorita na posledné mesiace vládnutia je pre Hegera previesť Slovensko energetickou krízou a napĺňanie plánu obnovy. Ako uviedol, personálne zmeny v kabinete nie sú možné. "Keď je vláda v poverení, neviete vymenovať iného ministra, viete len ministra zbaviť poverenia," vysvetlil s tým, že rezort by tak zostal bez vedenia.

Postoj Hegera k referendu

Výsledky referenda podľa Hegera neukázali nič nové. "Teraz je dôležité, aby demokratické strany dali atraktívnu ponuku, a tá atraktivita je v tom, že sa prestanú medzi sebou požierať, začnú spolupracovať a ukážu, že vedia spolu fungovať," apeloval. K svojmu potenciálnemu odchodu z OĽANO sa nechcel zatiaľ vyjadriť.

Viac o téme: PremiérPredčasné voľbyEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu