Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Po 13 mesiacoch sa obnovuje vyšetrovanie výbuchu v bejrútskom prístave

Mesto Bejrút
Mesto Bejrút (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Po 13 mesiacoch sa v Libanone obnovuje vyšetrovanie mohutného výbuchu, ku ktorému došlo v bejrútskom prístave v auguste roku 2020.

Ako v pondelok objasnila agentúra AFP, vyšetrovanie príčiny výbuchu - jedného z najväčších nejadrových výbuchov v histórii ľudstva - bolo od decembra roku 2021 pozastavené. Prácu vyšetrovateľov totiž brzdila a neskôr úplne zastavila séria sťažností proti vyšetrujúcemu sudcovi Tárikovi Bitárovi.

Podali ich naňho viacerí politici a iní vplyvní ľudia. Medzi sťažovateľmi bolo aj niekoľko exministrov, pričom na dvoch z nich bol vydaný zatykač po tom, ako sa nedostavili na výsluch.
 Bitárovo odstúpenie z postu vyšetrujúceho sudcu v prípade požadovala aj vplyvná libanonská šiitská strana Hizballáh, dodala AFP.

Podľa nemenovaného súdneho úradníka si Bitár dal urobiť právnu analýzu, ktorá ho viedla k rozhodnutiu pokračovať vo vyšetrovaní aj napriek sťažnostiam podaným voči svojej osobe. Okrem toho sa Bitár minulý týždeň stretol s dvomi francúzskymi sudcami, aby s nimi prediskutoval svoje vyšetrovanie, uviedol vtedy pre agentúru AFP súdny zdroj.

Pri výbuchu zomrelo viac ako 200 ľudí

Pri výbuchu, ktorý nastal v bejrútskom prístave 4. augusta 2020, zahynulo viac ako 200 ľudí a zničené boli rozsiahle časti libanonského hlavného mesta. Úrady uviedli, že sa vznietili tony dusičnanu amónneho - používaného ako hnojivo -, ktoré boli od roku 2014 - zrejme bez dodržania náležitých bezpečnostných opatrení - uskladnené v prístavnom sklade.

AFP doplnila, že rodiny obetí už viac ako dva roky každý mesiac organizujú zhromaždenia, na ktorých sa domáhajú spravodlivosti a vyvodenia zodpovednosti. V súvislosti s výbuchom v bejrútskom prístave nebola zatiaľ vyvodená zodpovednosť voči žiadnemu štátnemu úradníkovi.

Viac o téme: VýbuchPrístavVyšetrovanieLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu