Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Chamtivosť biznismenov v USA už zašla priďaleko, kritizuje Nórsky investičný fond

Nicolai Tangen počas rozhovoru v Davose
Nicolai Tangen počas rozhovoru v Davose (Zdroj: Twitter/BloombergTV, screenshot)

OSLO - Nórsky štátny investičný fond má hodnotu 1,3 bilióna dolárov a prostredníctvom poradného hlasovania sa snaží presadzovať zmeny v rôznych veľkých firmách. Naposledy nesúhlasil s plánmi odmeňovania v spoločnosti Apple.

archívne video

Zdražovanie. A vy nemáte polročnú finančnú rezervu? Ako si správne sporiť, poradí finančník Filip Schlosser (Zdroj: topky.sk)

Nórsky investičný fond bojuje proti spoločnostiam, ktoré svojim vedúcim pracovníkom ponúkajú extravagantné platové balíky. „Myslíme si, že najmä v USA zašla chamtivosť firiem príliš ďaleko," povedal výkonný riaditeľ Norges Bank Investment Management Nicolai Tangen v rozhovore pre televíziu Bloomberg na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Ako Tangen ďalej podotkol, spoločnosti naozaj počúvajú ich posolstvá a vysvetlil, že tento krok je súčasťou určitého odkazu. Ten má správnym radám poradiť, aby boli pozornejšie k otázkam životného prostredia, k sociálnym otázkam a problematike riadenia.

„Minulý rok sme mali niekoľko hlasovaní proti, po ktorých s nami spoločnosti chcú viesť hlbšiu diskusiu a tento rok vidíme určité výsledky, pokiaľ ide o (tučné finančné) balíky," povedal Tangen. Nemenoval pritom, o aké spoločnosti ide.

Fond v decembri zverejnil svoj plán na tri roky. V ňom sa hovorí, že bude presadzovať povinné podávanie správ o udržateľnosti firiem. Tiež plánuje sprísniť svoje nároky v oblasti klimatickej zmeny a ľudských práv. Okrem toho chce prostredníctvom hlasovania aktívnejšie presadzovať svoje názory a vyžadovať vyššiu zodpovednosť od správnych rád.

Viac o téme: USANicolai TangenNórsky investičný fondBiznismeni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu