Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európsky parlament má nového podpredsedu: Kailisovú nahradí Luxemburčan Marc Angel

Luxemburčan Marc Angel prichádza na zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu Zobraziť galériu (2)
Luxemburčan Marc Angel prichádza na zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) si udržala pozíciu piateho podpredsedu Európskeho parlamentu (EP). Poslanci v stredu v Štrasburgu rozhodli o tom, že odvolanú grécku europoslankyňu Evu Kailisovú na tomto poste nahradí Luxemburčan Marc Angel.

Angel bol zvolený za podpredsedu v dvoch kolách tajného hlasovania. V prvom kole dostal 263 z 555 a v druhom 307 z 590 platných odovzdaných hlasov. Na druhom mieste v oboch kolách hlasovania skončila francúzska poslankyňa Gwendoline Delbosová-Corfieldová zo skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia a na treťom talianska členka euroskeptickej frakcie Identita a demokracia (ID) Annalisa Tardinová.

Na zvolenie nového podpredsedu bola potrebná nadpolovičná väčšina

Na zvolenie nového podpredsedu bola potrebná  nadpolovičná väčšina platných odovzdaných hlasov. Nominácie na túto funkciu môže spoločne predkladať dvadsatina všetkých poslancov EP alebo niektorá z politických skupín. Predsedníčka EP deleguje konkrétne povinnosti na celkom 14 podpredsedov. Tí ju môžu v prípade potreby aj zastúpiť, napríklad pri vedení plenárnych zasadnutí. Podpredsedovia sú zároveň členmi predsedníctva Európskeho parlamentu, ktoré stanovuje pravidlá a zabezpečuje efektívne fungovanie celej inštitúcie.

Eva Kailisová tvrdí, že nevie o žiadnych peniazoch z Kataru.
Zobraziť galériu (2)
Eva Kailisová tvrdí, že nevie o žiadnych peniazoch z Kataru.  (Zdroj: profimedia.sk)

Predsedníctvo okrem iného vypracúva predbežný návrh rozpočtu EP a rozhoduje o administratívnych, personálnych a organizačných záležitostiach. Europoslanci vlani 13. decembra odhlasovali odvolanie Evy Kailisovej, ktorá bola členkou frakcie S&D, z funkcie podpredsedníčky EP. Stalo sa tak po tom, ako belgická polícia odhalila, že bola zapletená v korupčnej kauze známej pod označením Katargate.

Viac o téme: Európsky parlamentŠtrasburgEva KailisováMarc Angel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu