Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Británia po poprave občana s britským občianstvom odpovedá: Sľúbili odvetné opatrenia

Rishi Sunak Zobraziť galériu (3)
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

LONDÝN - Británia v pondelok vyhlásila, že príjme ďalšie odvetné opatrenia voči iránskemu režimu po tom, ako Teherán počas víkendu popravil Alírezá Akbarího, ktorý mal iránske i britské občianstvo. Informuje o tom agentúra AFP.

Spojené kráľovstvo si po sobotňajšej poprave predvolalo najvyššie postaveného iránskeho diplomata v Británii a povolalo svojho veľvyslanca z Iránu. Londýn takisto uvalil sankcie na iránskeho generálneho prokurátora Mohammada Džafara Montazeriho.

Alirezá Akbarí
Zobraziť galériu (3)
Alirezá Akbarí  (Zdroj: repro foto Youtube/Middle East Eye)

Británia by mohla podniknúť aj ďalšie kroky

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v pondelok uviedol, že Británia by mohla podniknúť aj ďalšie kroky."Sme svedkami pomstychtivého konania oslabeného a izolovaného režimu, posadnutého utláčaním svojich vlastných obyvateľov, oslabeného svojim vlastným strachom zo straty moci a zničenia svojej medzinárodnej reputácie," povedal minister Cleverly na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu.

Spojené kráľovstvo rokuje o ďalších krokoch

Hovorca premiéra Rishiho Sunaka povedal, že Spojené kráľovstvo rokuje o ďalších krokoch so svojimi zahraničnými partnermi. Akbarí bol bývalý vysoko postavený predstaviteľ rezortu obrany v Teheráne. Irán ho zatkol v roku 2019 a obvinil zo špionáže pre britskú tajnú službu MI6 v súvislosti s jadrovými rozhovormi medzi Iránom a západnými krajinami.Obvinenie odmietol a uviedol, že bol mučený a nútený priznať sa pred kamerou k zločinom, ktoré nespáchal. Islamská republika ho vnímala ako umierneného reformátora.

Rishi Sunak
Zobraziť galériu (3)
Rishi Sunak  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Konanie Tehernánu nezostane nepotrestané

Sunak zabitie Akbarího odsúdil a označil ho za "bezcitné a zbabelé". Londýn vyhlásil, že konanie Teheránu nezostane nepotrestané.Teherán v uplynulých rokoch zatkol niekoľko osôb s dvojakým občianstvom a cudzích štátnych príslušníkov.Islamskou republikou momentálne otriasajú protivládne protesty, ktoré sú všeobecne považované za najväčšie ohrozenie autority Teheránu od islamskej revolúcie v roku 1979.

Viac o téme: PopravaBritániaTeheránOdvetné opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu