Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko odstupuje od európskeho dohovoru o boji proti korupcii

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin požiadal dolnú komoru parlamentu, Štátnu dumu, aby ukončila pristúpenie k dohovoru Rady Európy o boji proti korupcii, ktorý Rusko podpísalo v roku 1999. Termín hlasovania o vypovedaní dohovoru zatiaľ nebol stanovený, ale očakáva sa, že sa uskutoční čoskoro, informovala v pondelok agentúra AP.

Putin vo svojom liste Štátnej dume argumentoval, že odstúpenie je dôsledkom rozhodnutia Rady Európy obmedziť účasť Moskvy na práci ustanovizne, ktorej úlohou je dohliadať na všeobecné dodržiavanie dohovoru. Putin tento stav označil za "neprijateľný" a "diskriminačný".

Rusko bude pokračovať v protikorupčnej spolupráci s priateľskými krajinami

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že odstúpenie Ruska od protikorupčného dohovoru nebude v Rusku brániť úsiliu v boji proti úplatkárstvu. "V žiadnom prípade to neoslabí náš domáci právny rámec na boj proti korupcii," ubezpečoval Peskov v konferenčnom hovore s novinármi. Dodal, že Rusko bude pokračovať v protikorupčnej spolupráci s "priateľskými" krajinami, a poznamenal, že takáto spolupráca s "nepriateľskými" krajinami sa aj tak zastavila.

Krátko po rozpútaní vojny proti Ukrajine 24. februára 2022 Rusko vystúpilo z Rady Európy a avizovalo, že odstúpi aj od dohovorov podpísaných v rámci svojho členstva v RE. Vlani v septembri tak Moskva odstúpila od Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Viac o téme: KorupciaOdstúpenieRuskoVladimir PutinEurópsky dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu