Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Predpoveď vojenského experta: Rusko bude porazené, uviedol aj dátum ukončenia vojny

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Otázka, ktorá zaujíma snáď každého: Kedy sa konečne skončí nezmyselné krviprelievanie na Ukrajine? Vojenský expert v súčasnosti predpovedá, že Ukrajina vyhrá vojnu proti Vladimirovi Putinovi. Uviedol aj dátum konca vojny.

Na Ukrajine už viac ako desať mesiacov zúri vojna. Vojna, ktorú vyvolal ruský prezident Vladimir Putin a ktorú chce očividne vyhrať všetkými potrebnými prostriedkami. Pretože hoci sú ruské straty obrovské a šéf Kremľa vraj už stratil viac ako 110 000 vojakov, necháva svojich vojakov pokračovať v boji a svet sa naďalej úzkostlivo pozerá na Ukrajinu a čaká, kedy sa to nezmyselné krviprelievanie konečne skončí.

Vojna na Ukrajine - deň 319. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vojenský expert Ben Barry, vedúci pracovník Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie, nedávno prehovoril pre britský Daily Mail o vojne na Ukrajine a urobil prognózu, kedy a ako sa vojna na Ukrajine skončí. Barry si myslí, že je veľmi pravdepodobné, že Ukrajina porazí Vladimira Putina. To je možné predovšetkým vtedy, ak bude Západ naďalej zásobovať krajinu zbraňami a ukrajinské jednotky budú lepšie vybavené ako jednotky Kremľa.

Ako je známe, výzbroj a výstroj ruských jednotiek sú zastarané. Nedávno vyvolalo na internete veľký posmech video údajného ruského vojaka, ktorý bol vraj vybavený lukom a šípmi. Každou dodávkou zbraní zo Západu Ukrajina masívne predbieha Rusko, čo sa týka vojenskej techniky.

Vojenský expert povedal aj dátum konca vojny. Ben Barry vyjadril presvedčenie, že Ukrajina porazí Vladimira Putina do konca roka, ak budú jednotky naďalej také úspešné proti ruským útočníkom a Západ bude ochotný naďalej dodávať vojenské vybavenie.

Nemecko, Francúzsko a USA dodajú obrnené vozidlá Ukrajine

Začiatkom januára Nemecko a USA oznámili, že prvýkrát v boji proti ruským útočníkom dodajú Ukrajine bojové vozidlá pechoty. Nemecko poskytne Ukrajine aj protilietadlovú batériu Patriot pre protivzdušnú obranu. USA už Kyjevu sľúbili jeden z moderných systémov Patriot.

Nemecké bojové vozidlo Marder
Zobraziť galériu (3)
Nemecké bojové vozidlo Marder  (Zdroj: profimedia.sk)

Nemecko chce ukrajinským ozbrojeným silám dodať bojové vozidlo pechoty Marder, ktoré bolo vyvinuté pred viac ako 50 rokmi pre nemeckú armádu. USA posielajú bojové vozidlá Bradley. Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež sľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému ťažko vyzbrojené prieskumné obrnené vozidlá.

Americké vojenské vozidlo Bradley
Zobraziť galériu (3)
Americké vojenské vozidlo Bradley  (Zdroj: profimedia.sk)

Ide o prvé obrnené transportéry západného typu, ktoré Ukrajina dostane. Východoeurópske krajiny zatiaľ do vojnovej zóny dodali len sovietske modely. Ukrajina už mesiace žiadala svojich západných spojencov, najmä Nemecko, o bojové tanky a obrnené transportéry.

Viac o téme: RuskoUSANemeckoFrancúzskoUkrajinaObrnené vozidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu