Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

S Benediktom XVI. sa v pondelok prišlo rozlúčiť 65-tisíc veriacich

Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára Zobraziť galériu (5)
Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN - Do vatikánskej Baziliky sv. Petra aj v utorok prúdia tisícky veriacich, aby vzdali hold zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorého telo tam bude vystavené do stredy. Medzi prvými prišiel v utorok ráno do baziliky bývalý taliansky premiér Matteo Renzi.

Telesné pozostatky Benedikta XVI., ktorý zomrel v sobotu vo veku 95 rokov, vystavili v Bazilike sv. Petra v pondelok ráno, pričom len počas tohto dňa si ho prišlo uctiť približne 65.000 ľudí. V porovnaní s počiatočnými odhadmi talianskych bezpečnostných zložiek išlo o dvojnásobný počet.

Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára. Uskutoční sa na Námestí sv. Petra a viesť ho bude súčasný pápež František. Rakva s telom zosnulého bude následne uložená do niekdajšej hrobky Jána Pavla II. Zosnulého poľského pápeža premiestnili zo spomínanej hrobky hore do baziliky po jeho blahorečení v roku 2011. Jána Pavla II. potom v roku 2014 vyhlásili za svätca na spoločnom kanonizačnom obrade (svätorečení) aj s predchádzajúcim pápežom Jánom XXIII.

Hoci Vatikán uviedol, že na pohreb prídu oficiálne delegácie len z Talianska a Benediktovho rodného Nemecka, podľa poľskej televízie TVP sa na poslednej rozlúčke so zosnulým pápežom zúčastnia i viaceré hlavy štátov. Účasť potvrdil poľský prezident Andrzej Duda, ako aj belgický kráľ Filip s kráľovnou Matildou. Na pohreb pravdepodobne prídu aj predstavitelia ďalších európskych katolíckych monarchií, uvádza TVP.

Benedikt XVI. v roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie a stal sa emeritným pápežom. Abdikáciu zdôvodnil pokročilým vekom a vysvetlil, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

So zosnulým pápežom sa rozlúčil aj Orbán s manželkou 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa spolu s manželkou Anikó Lévaiovou v utorok rozlúčil v Bazilike sv. Petra so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi. Premiér sa s manželkou podľa hovorcu v bazilike pomodlil za Benedikta XVI. a za spoločenstvo smútiacich kresťanov.

Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára
Zobraziť galériu (5)
Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Maďarská prezidentka Katalin Nováková pricestuje do Vatikánu vo štvrtok, aby sa zúčastnila na pohrebe emeritného pápeža. Členom delegácie hlavy štátu bude aj vicepremiér Zsolt Semjén. Telesné pozostatky emeritného pápeža budú v Bazilike sv. Petra vystavené do stredy. Pohreb Benedikta XVI. je naplánovaný na štvrtok 5. januára. Uskutoční sa na Námestí sv. Petra a celebrovať ho bude súčasný pápež František.

Kardinála Zena pustil súd na pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.

Na pohrebe emeritného pápeža Benedikta XVI. sa zúčastní i hongkonský kardinál Joseph Zen Ze-kiun, ktorý dostal od tamojších úradov povolenie za týmto účelom opustiť mesto. V utorok to oznámil jeho tajomník. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Kardinál sa zúčastní na pohrebnej bohoslužbe, ktorá sa na vatikánskom Námestí sv. Petra uskutoční vo štvrtok 5. januára. Následne sa v sobotu vráti do vlasti. O povolenie zúčastniť sa na pohrebe vo Vatikáne musel kardinál požiadať na hongkonskom súde.

Kardinála Zena zatkla čínska polícia vlani v máji za údajnú spoluprácu so zahraničnými silami. V novembri dostal tento 90-ročný kardinál, ktorého medzičasom prepustili z väzby, pokutu za finančnú podporu obhajoby prodemokratických demonštrantov v Hongkongu.

Viac o téme: RozlúčkaVatikánPápež Benedikt XVI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu