Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vo Vatikáne sa začala rozlúčka: Telo nebohého Benedikta XVI. vystavili na tri dni v Bazilike sv. Petra

Rozlúčka verejnosti s emeritným pápežom Benediktom XVI. Zobraziť galériu (5)
Rozlúčka verejnosti s emeritným pápežom Benediktom XVI. (Zdroj: TASR/AP Photo/Riccardo De Luca)

VATIKÁN - Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vystavili v pondelok na tri dni telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. Rady veriacich, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť a vzdať mu úctu, sa vo Vatikáne tvorili už pred svitaním. Informovali agentúry AP a DPA.

Dvere baziliky sa pre verejnosť otvorili ráno krátko po 09.00 h. Pozostatky emeritného pápeža budú v pondelok vystavené desať hodín a nasledujúce dva dni po 12 hodín. Vatikánske bezpečnostné zložky očakávajú, že počas prvého dňa rozlúčky so zosnulým si ho príde uctiť najmenej 25.000 ľudí. Pohreb Benedikta XVI. je naplánovaný na štvrtok 5. januára. Konať sa bude na Námestí sv. Petra a rakva s telom bude následne pochovaná v hrobke Baziliky sv. Petra, uviedol hovorca Svätej stolice Matteo Bruni.

Pohreb emeritného pápeža bude bezprecedentnou udalosťou, keďže pohrebné obrady za svojho predchodcu bude viesť súčasný pápež František. Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov. Benedikt XVI. zomrel v sobotu vo veku 95 rokov v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Bývalý kardinál Joseph Ratzinger bol za pápeža zvolený v roku 2005 po smrti Jána Pavla II. V roku 2013 však oznámil svoje odstúpenie. Na pápežskom stolci ho nahradil súčasný pápež František.

Vo Vatikáne sa začala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Vo Vatikáne sa začala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

S Benediktom XVI. sa prišli rozlúčiť aj taliansky prezident a premiérka

Medzi prvými ľuďmi, ktorí prišli do Baziliky sv. Petra vzdať úctu a rozlúčiť sa so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI., boli aj taliansky premiér Sergio Mattarella a premiérka Giorgia Meloniová. Informovala agentúra ANSA. Mattarella uviedol, že emeritný pápež, ktorý zomrel v sobotu vo veku 95 rokov, bol "výnimočne jasným svedkom evanjelia". Úctu Benediktovi XVI. vzdala aj Meloniová, ktorá tohto významného teológa a náboženského intelektuála označila za "velikána viery a rozumu".

Telesné pozostatky emeritného pápeža budú v Bazilike sv. Petra vystavené do stredy. Pohreb Benedikta XVI. je naplánovaný na štvrtok 5. januára. Uskutoční sa na Námestí sv. Petra a celebrovať ho bude súčasný pápež František, uviedol hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Benedikt XVI. zomrel v sobotu vo veku 95 rokov v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Benedikt – bývalý kardinál Joseph Ratzinger – bol za pápeža zvolený v roku 2005 po smrti Jána Pavla II. V roku 2013 však oznámil svoje odstúpenie. Na pápežskom stolci ho nahradil súčasný pápež František.

Benedikt XVI. bol rozhodnutý odstúpiť už v roku 2012, vraví jeho bývalý tajomník

Pápež Benedikt XVI. oznámil svojmu osobnému tajomníkovi arcibiskupovi Georgovi Gänsweinovi už v septembri 2012, že sa s určitosťou chystá odstúpiť. Prezradil to samotný Gänswein v pondelkovom rozhovore pre taliansky denník La Repubblica. Benedikt XVI. napokon vo februári 2013 prekvapil celý svet, keď ako prvý pápež po 600 rokoch rezignoval, informuje TASR.

"Moja bezprostredná reakcia bola: 'Svätý Otče, to je nemožné, to je predsa nemožné'," povedal Gänswein v rozhovore, z ktorého citovala agentúra APA. "Potom mi povedal: 'Vedzte, že som si toto rozhodnutie dobre premyslel, modlil som sa, zápasil som. Teraz vám oznamujem svoje rozhodnutie, ktoré som už urobil – nie je to téza, o ktorej sa má ešte diskutovať... Vravím vám to, ale nesmiete to nikomu prezradiť'," povedal 68-ročný nemecký kuriálny biskup.

Vo Vatikáne sa začala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Ako pokračoval, Benedikt XVI. mu raz povedal, že "nemôže a nechce" nasledovať v chorobe príklad Jána Pavla II., pretože sa musí vyrovnať so svojím vlastným životom. Gänswein toto rozhodnutie označil za akt odvahy, ale aj pokory. Na otázku, prečo Benedikt XVI. oznámil svoju rezignáciu po latinsky, Gänswein odpovedal, že chcel "takéto dôležité oznámenie urobiť v jazyku cirkvi".

Redaktor sa arcibiskupa spýtal aj na to, prečo si Benedikt XVI. ponechal po odstúpení titul emeritný pápež. Podľa Gänsweina išlo o Benediktovo osobné rozhodnutie. "Myslím, že po takomto výnimočnom rozhodnutí by nebol návrat do funkcie kardinála prirodzený. Je však nepochybné, že počas uplynulých rokov tu bol iba jeden pápež, a ten sa volá František," zdôraznil bývalý Benediktov osobný tajomník. Prezradil tiež, že dokumenty zo škandálu Vatileaks neukradli z Benediktovho, ale z jeho pracovného stola, v reakcii na čo ponúkol pápežovi svoju výpoveď. "'Nie, nie' – odpovedal mi – 'sme tu iba malá skupinka a ostaneme spolu'," uviedol Gänswein.

Prípad Vatileaks sa týkal úniku tajných dokumentov o korupcii a praní špinavých peňazí vo Vatikáne. Za zverejnenie týchto dokumentov bol v októbri 2012 odsúdený na jedenapolročné väzenie bývalý pápežský komorník Paolo Gabriele. Tvrdil, že zverejnením materiálov chcel ochrániť Benedikta XVI. Krátko pred Vianocami toho istého roku ho pápež omilosti. Gabriele zomrel vo veku 54 rokov v novembri 2020. O Benediktovom rozhodnutí abdikovať hovoril pre talianske médiá v pondelok aj bývalý vatikánsky štátny sekretár kardinál Tarcisio Bertone. "Už začiatkom roka 2012 mi začal hovoriť o odstúpení, ale myslel som si, že je to iba taká prechodná myšlienka," povedal Bertone pre denník La Stampa s tým, že v lete už o tom Benedikt hovoril čoraz rozhodnejšie.

Kardinál sa teda snažil Benedikta presvedčiť, aby aspoň oddialil svoju rezignáciu. Pripomenul mu jeho sľub, že k Vianociam 2012 chcel dokončiť knihu o Ježišovom detstve, čím by skompletizoval trilógiu o Ježišovi Nazaretskom. Benedikt sa preto rozhodol abdikáciu posunúť a napokon ju oznámil na sviatok Lurdskej Panny Márie 11. februára 2013, a to s účinnosťou od 28. februára. Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel na Silvestra 2022. Pohreb je naplánovaný na 5. januára, obrady bude viesť jeho nástupca František.

Viac o téme: Posledná rozlúčkaVatikánBenedikt XVIZosnulý pápežRozlúčka verejnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu