Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Taliban nariadil mimovládnym organizáciám, aby prestali zamestnávať ženy

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KÁBUL - Afganské fundamentalistické hnutie Taliban vydalo v sobotu nariadenie, podľa ktorého majú ženy v Afganistane zakázané pracovať v mimovládnych organizáciách. Taliban ako dôvod zákazu uviedol "vážne sťažnosti" na nedodržiavanie pravidiel obliekania.

EÚ a Spojené štáty v sobotu odsúdili tieto najnovšie reštrikcie Talibanu voči ženám, informovala v noci na nedeľu agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR. Ako vo vyhlásení pre AFP uviedla hovorkyňa šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, Európska únia vyhodnocuje situáciu v Afganistane a vplyv, ktorý bude mať rozhodnutie Talibanu na pomoc zo strany EÚ v teréne. AFP vo svojej správe pripomenula, že Európska únia je hlavným poskytovateľom finančných prostriedkov pre humanitárne organizácie, ktoré pracujú v Afganistane. EÚ však Taliban ako oficiálnu vládu krajiny neuznáva.

Boli vraj zaznamenané sťažnosti

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu upozornil, že najnovšie nariadenie Talibanu naruší poskytovanie pomoci a môže byť pre Afganistan "zničujúce". Taliban svoje rozhodnutie zdôvodnil "vážnymi sťažnosťami" na spôsob obliekania zamestnankýň mimovládnych organizácií. Afganské ministerstvo hospodárstva v sobotu pre AFP objasnilo: "Boli zaznamenané vážne sťažnosti týkajúce sa nedodržiavania (nosenia) islamského hidžábu a iných pravidiel a predpisov týkajúcich sa práce žien v národných a medzinárodných organizáciách."

Nariadenie má platiť až do odvolania, uvádza sa vo vyhlásení. Podľa AFP pritom nateraz nie je jasné, či sa táto smernica týka aj zahraničných zamestnankýň mimovládnych organizácií. Dve medzinárodné mimovládne skupiny pôsobiace v Afganistane však medzičasom agentúre AFP potvrdili, že oznámenie Talibanu o nových pravidlách týkajúcich sa žien dostali. Sobotňajšie nariadenie prišlo necelý týždeň po tom, ako ministerstvo vysokého školstva zakázalo ženám navštevovať univerzity, čo vyvolalo pobúrenie medzinárodného spoločenstva.

Viac o téme: ZamestnanieZákazŽenyMimovládne organizácieTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu