Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Amerike sa vykoľajil vlak s chemikáliami: Odpoveď úradov? Zvieratá hynú, ale ľudia sa nemajú báť!

Ekologická katastrofa v Amerike
Ekologická katastrofa v Amerike (Zdroj: Thinkstock, Twitter/Nexta.tv)

OHIO - Ekologická katastrofa, ktorá šokovala Spojené štáty, je, zdá sa, väčšia, ako niektorí predpokladali. Na severovýchode Ohia sa v piatok večer vykoľajil nákladný vlak so 150 vagónmi nebezpečnej chemickej látky. Obyvatelia zamoreného mesta East Palestine žiadajú od úradov odpovede. No zatiaľ sa k nim adekvátne informácie nedostali.

Vykoľajená vlaková súprava patrila železničnej spoločnosti Norfolk Southern. Jedovatý vinylchlorid, ktorý prevážali v plynnej nádobe, síce z vagónov po nehode neunikol, ale keďže hrozil výbuch, zamestnanci firmy sa rozhodli tento jedovatý plyn kontrolovane vypúšťať a rovno spáliť, informoval britský The Guardian. Oheň trval 24 hodín. Vytvorili taký hustý čierny dym, ktorý sa ešte niekoľko dní vznášal nad mestom a zamoril celé okolie.

Boli sme sa pozrieť na výcvik mnohonárodnej skupiny NATO vo vojenskom výcvikovom stredisku v Lešti (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vinylchlorid je jedovatý, pri izbovej teplote bezfarebný plyn, sladkej vône s mierne narkotickými účinkami. Používa sa v chemickom priemysle. Tlmí centrálny nervový systém. Pri dlhodobom vystavení menším dávkam pôsobí ako karcinogén, vyvoláva rakovinu pečen, ale aj ďalšie onkologické ochorenia.

Obyvatelia najbližšieho mesta East Palestine na hranici Ohia a Pensylvánie boli kvôli nehode evakuovaní. Po dvoch dňoch im bolo povedané, že sa môžu vrátiť bezpečne do svojich domovov. Keď tak ale urobili, začali sa sťažovať na nevoľnosť, bolesti hlavy, a celkovú slabosť. V hale miestnej školy sa mali stretnúť so zástupcami firmy Norfolk Southern, no tí sa na schôdzku rozhodli neprísť. V tlačovom vyhlásení oznámili, že "sa boja rastúcej fyzickej hrozby voči svojim zamestnancom". Ďalšie vyjadrenie neposkytli.

Starosta East Palestine poprosil obyvateľov, aby si v prípade pretrvávajúcich zdravotných ťažkostí vypýtali lekárske potvrdenie pre prípadnú žalobu. Miestni obyvatelia zostávajú naďalej znepokojení. V riekach uhynuli tisícky rýb a na ich dvoroch zahynula hydina aj ďalšie domáce zvieratá. "Niečo skrývajú. Keď môžete odpovedať na otázky, tak sa im zvyčajne nevyhýbate," povedal pre miestne médiá obyvateľ mesta Jaim Cozza.

Úrady analyzovali vzorky vzduchu, pôdy aj vody a nezaznamenali hladiny, ktoré by predstavovali riziko pre obyvateľov. Úhyn zvierat zdôvodnili ako únik takého množstva vinylchloridu, ktorý je síce pre zvieratá smrteľný, ale pre človeka údajne neškodný.

Viac o téme: ChemikálieOhioVinylchloridVykoľajenie vlaku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu