Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoločnosť vyrábajúca sirup proti kašľu má na svedomí smrť desiatok detí: Toto je príčina!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANJUL - Správa gambijskej vyšetrovacej komisie obviňuje zo smrti 70 detí indického výrobcu sirupu proti kašľu. Výsledky zverejnené v utorok v Banjule potvrdili podozrenie Svetovej zdravotníckej organizácie, že sirupy proti kašľu a nachladnutiu predávané v Gambii spôsobujú akútne zlyhanie obličiek. Parlamentný vyšetrovací orgán vyzval vládu, aby výrobcu sirupu proti kašľu postavila pred súd.

V októbri, krátko po tom, čo boli úmrtia známe, regionálna vláda v indickom štáte Haryana, kde má Maiden Pharmaceuticals Limited sídlo, zakázala výrobu.

ilustračné video

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Do správy boli zahrnuté výsledky pitvy zosnulých detí. Podľa laboratórnych rozborov boli lieky dovezené od indického výrobcu kontaminované a obsahovali príliš vysoký podiel látok etylénglykolu a dietylénglykolu. V minulosti sa táto látka znovu a znovu nachádzala v falšovaných sirupoch proti kašľu a viedla k otravám a úmrtiam na celom svete.

Lacná výroba v Indii

India, známa ako lekáreň sveta, vyrába veľa liekov lacno, najmä pre chudobnejšie krajiny. Gambia je západoafrická pobrežná krajina obklopená Senegalom. Žije tam približne 2,4 milióna ľudí, približne polovica pod hranicou chudoby.

Viac o téme: LiekSirup proti kašľuúmrtiaKontamináciaIndiaGambia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu