Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

POZOR Pediatri bijú na poplach: Z pultov lekární miznú detské lieky na horúčku!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na Slovensku, ale aj v susednom Česku začínajú byť rodičia naozaj zúfalí. Z pultov lekární totižto zmizli základné lieky na liečbu horúčky u detí. Predsedníčka českého Združenia praktických lekárov pre deti a dorast Ilona Hülleová sa priznala, že podobnú situáciu za svoju 30-ročnú prax ešte nezažila. Ľudia už zháňajú lieky v zahraničí alebo na sociálnych sieťach.

Za posledné desiatky rokov ide vraj o najvyššiu chorobnosť u detí. Mnohé školy a výchovné zariadenia už museli prerušiť vyučovanie a vyhlásiť chrípkové prázdniny. Školy sa zatvárajú najmä pre chrípku, no aj pre iné respiračné ochorenia. „Napríklad veľa streptokokových angín, čo sme po iné roky vôbec nemali,“ prezradila pre plusku detská lekárka Elena Prokopová. Rodičom v susednom Česku radia, v prípade nedostatku liekov používať zábaly a dostatok tekutín. Zároveň im odporúčajú, ak sa im nepodarí zohnať posledné skladové zásoby podať dieťaťu štvrť alebo pol tablety lieku pre dospelých, informovali novinky.cz.

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Nosenie respirátorov prispelo k plným čakárňam

Lekári bojujú aktuálne s veľkým návalom pacientov. Respiračné ochorenia naberajú na sile a s oslabenou imunitou detí po covide je celá situácia ešte dramatickejšia. „Všetci nosili respirátory a priebežná imunita, ktorá sa buduje tým, že sa permanentne stretávame s vírusmi a baktériami, je oslabená. Aj počasie praje šíreniu respiračných infekcií. Vonku je zima, vlhko, dážď, vnútri sú pozatvárané okná a málo sa vetrá. Deti, ktoré majú imunitu slabšiu, chytajú tieto choroby do radu,“ vysvetlila Elena Prokopová pre plusku.

Tieto lieky už zoženiete iba s ťažkosťami

Z pultov lekární zmizol Panadol sirup, Paralen sirup pre deti, Nurofen detské čapíky, no aj antibiotiká ako napríklad Amoxiklav sirup, Augmentin, Megamox sirup, Suprax sirup a iné, potvrdila pre plusku magistra z bratislavskej lekárne.

Výpadok vo výrobe a generiká namiesto chýbajúcich liekov

Za nedostupnosť liekov môže výpadok vo výrobe, obchodné ale aj marketingové dôvody a zatiaľ nevie ani Slovenská lekárnická komora predpokladať, kedy sa spomínané lieky naskladnia. V Českej republike očakávajú dostupnosť sirupu Nurofen až od marca 2023, Panadol baby od januára, informáciu potvrdil český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL). Rodičom odporúčajú generiká, ktoré nahradia spomínané lieky. Problematické však môže byť ich dávkovanie. 

Budú opäť povinné respirátory?

Úrad verejného zdravotníctva očakáva útlm až s nástupom vianočným prázdnin, avšak chrípkové prázdniny môžu nastať aj po nástupe detí do školských lavíc. „K celoštátnej chrípkovej epidémii väčšinou dochádza na prelome januára a februára," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Na rozhodnutí škôl prenechávajú aj povinné nosenie respirátorov. V triedach hygienici odporúčajú pravidelne vetrať a dezinfikovať. „Rovnako je dobré, ak pedagóg žiakom pripomína dôležitosť hygieny rúk," doplnila hovorkyňa.

Viac o téme: LiekyHorúčkaŠÚKLChrípková sezónaNedostatok liekovLieky na horúčku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu