Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trapasy, omyly a prerieknutia prezidenta USA Bidena v roku 2022: Mnohí sa obávajú o jeho mentálnu spôsobilosť

Joe Biden niekedy nahráva svojim politickým oponentom.
Joe Biden niekedy nahráva svojim politickým oponentom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara, Pool)

WASHINGTON - Podľa zverejnených prieskumov na jeseň roku 2022 sa čoraz viac Američanov zjavne veľmi obáva o duševné zdravie Joea Bidena. Prerieknutia, trapasy a rôzne omyly len posilňujú kritiku jeho politických oponentov. My vám zopár z nich, ktoré sa odohrali v roku 2022, pripomenieme.

Joe Biden je najstarším mužom v histórii USA, ktorý sa kedy ujal vládnutia v krajine. To mu však nebráni v tom, aby vyslovil túžbu kandidovať na tento post znova. V rozhovore s reverendom Alom Sharptonom povedal: "Pôjdem do toho znova. Urobím to." Lenže na začiatku druhého volebného obdobia by mal Joe Biden už 82 rokov a na jeho konci 86.

Mnohí ľudia a to aj z radov demokratov však pochybujú o tom, či má na znovuzvolenie dostatočné mentálne zdravie. Pochybnosti posilňujú aj jeho početné trapasy, omyly a prerieknutia.

Na konci septembra uvádzal konferenciu o hlade a pri vymenovávaní kongresmanov, ktorí sa na iniciatíve podieľali, začal hľadať aj republikánku Jackie Walorskiovú.

"Jackie, kde je Jackie? Mala tu byť," povedal a hľadal ju v sále. Poslankyňa ale bola už mesiac po smrti. Zahynula pri autonehode. Sám Biden vtedy kondoloval jej rodine a Biely dom nechal na jej počesť zvesiť štátnu vlajku na pol žrde.

Ďalším z momentov, ktorý nahrával jeho oponentom, bol, keď sa po vystúpení z vrtuľníka snažil obliecť si sako. Lenže sa mu to hodnú chvíľu nedarilo, pretože vietor mu odvial jeden rukáv. Všetko zachytili kamery.

V inej situácii si zas neuvedomil, že je nevhodné lízať zmrzlinu a počas toho odpovedať novinárke na otázku. Tá sa týkala zrušenia plánu britskej vlády na daňové škrty a jeho následkoch.

„Nebojím sa silného dolára,“ hovorí s kornútikom v ruke. „Bojím sa o zvyšok sveta,“ vysvetlí a oblíže zmrzlinu.

Po septembrovom prejave na The Global Fund v New Yorku zas americký prezident zostal zmätený, keď nevedel, kade má miestnosť opustiť. Úplne stratil orientáciu. Chodil po pódiu a za svet nevedel prísť na to, ako sa dostať von zo sály. 

Prezident Spojených štátov Joe Biden má na svedomí aj ďalší trapas. Počas svojho vystúpenia na floridskom mítingu koncom októbra na podporu demokratických kandidátov v blížiacich sa voľbách do Kongresu si zamenil vojnu na Ukrajine s vojnou v Iraku a následne sa pomýlil ohľadom okolností úmrtia svojho syna.

"Inflácia je v súčasnosti celosvetový problém. Príčinou je vojna v Iraku, ktorá má vplyv na ropu a na všetko, čo Rusko robí. Ospravedlňujem sa, mal som na mysli vojnu na Ukrajine. V hlave mám Irak preto, že tam zomrel môj syn," vyhlásil Biden.

Beau Biden, syn amerického prezidenta, pritom zomrel roku 2015 vo veku 46 rokov v Spojených štátoch, a príčinou bol nádor na mozgu. Je pravda, že v Iraku rok slúžil, do svojej vlasti sa ale vrátil už v roku 2009.

Všetky tieto zaváhania a omyly nahrávajú do karát jeho republikánskym protivníkom. Samotný Donald Trump pri svojom vystúpení pustil dvojminútový zostrih týchto momentov a jeho fanúšikovia jasali, pískali a prezidentovi Bidenovi sa smiali.

Viac o téme: TrapasyOmylyDuševné zdravieOponentiJoe BidenRok 2022Prerieknutia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu