Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Srbská armáda požiadala o povolenie vstúpiť do Kosova: Američania s tým nesúhlasia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

BELEHRAD – Srbská armáda v piatok oficiálne požiadala mierové sily KFOR o povolenie vstúpiť s 1000 vojakmi na územie Kosova. Príslušný dokument odovzdala armádna delegácia na srbsko-kosovskom hraničnom priechode Merdare príslušníkom KFOR, oznámil srbský minister obrany Miloš Vučevič. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Americkí diplomati však už vopred vyhlásili, že udelenie takéhoto povolenia neprichádza do úvahy. Srbský prezident Aleksandar Vučič napriek tomu vo štvrtok večer v štátnej televízii RTS ohlásil, že Belehrad žiadosť napriek tomu podá. Vučič sa odvolával na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN z roku 1999, ktorá sa zmieňuje o možnej prítomnosti srbských bezpečnostných síl v Kosove. Takéto nasadenie srbských vojakov by však malo len úzky mandát a podmienkou by bol súhlas KFOR.

Kosovo sa po intervencii NATO v roku 1999 dostalo pod správu misie OSN (UNMIK). V roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť. Misia KFOR pod vedením Severoatlantickej aliancie sa dosiaľ stará o vojenskú bezpečnosť v Kosove. Belehrad štátnosť Kosova neuznáva.

Viac o téme: PovolenieSrbská armádaKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu