Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Srbský prezident Vučič navštívil kasárne pri hraniciach s Kosovom

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič navštívil v stredu kasárne v meste Raška neďaleko nárazníkovej zóny na hraniciach s Kosovom. Urobil tak v čase narastajúceho napätia medzi Belehradom a Prištinou. V stredu to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

Vučič na svojom profile na sociálnej sieti Instagram zverejnil fotografiu so srbským armádnym veliteľom Milanom Mojsilovičom. V príspevku sa poďakoval všetkým príslušníkom srbských bezpečnostných zložiek a vyhlásil, že urobia všetko pre to, aby ochránili Srbov v Kosove. Kosovskí Srbi začali pred troma týždňami blokovať prístupové cesty ku kosovsko-srbským hraniciam. Protestujú tak proti zatknutiu bývalého srbského policajta z Kosova.

Štátne médiá využíva na vyvolanie incidentov

Agentúra DPA pripomína, že srbský prezident Vučič pre zvýšené napätie v oblasti uviedol v pondelok večer srbské ozbrojené sily do stavu najvyššej pohotovosti s cieľom "ochrániť našich ľudí (v Kosove) a zachovať Srbsko". Kosovskí predstavitelia však Vučiča obviňujú, že štátne médiá využíva na vyvolanie incidentov, ktoré by mohli slúžiť ako zámienka vojenskej intervencie v Kosove.

Nezávislosť Kosova neuznáva ani päť členských krajín EÚ

Napätie na severe Kosova, kde žije prevažne srbská menšina, sa vyostrilo ešte v novembri v dôsledku dlhého sporu týkajúceho sa evidenčných čísiel áut. Priština sa pokúšala zaviesť do praxe legislatívu, ktorá zakazovala Srbom žijúcim v Kosove používať srbské evidenčné čísla. Kosovo, ktoré obývajú prevažne etnickí Albánci, vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska. Belehrad ju však odmieta uznať a považuje Kosovo stále za súčasť svojho územia. Nezávislosť Kosova neuznáva ani päť členských krajín EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko.

Viac o téme: SrbskoKosovoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu