Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česi sa pripravujú na kalamitu: Miestami napadne aj 20 cm snehu, očakávajú sa problémy v doprave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO – V noci na piatok sa nad územím Českej republiky objavia oblaky, ktoré so sebou prinesú výdatné sneženie. Do rána sa môžu naši susedia pripraviť na poriadnu kalamitu. Miestami napadne do 10 cm a počas dňa ďalších desať. Sneženie je pritom hlásené v polovici krajiny.

archívne video

Husté sneženie a vietor sa vyskytli aj v Bratislave (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval o snehovej nádielke ako o výstrahách. Celý piatok 18. decembra ma snežiť v Moravskosliezskom a Olomouckom kraji. Prevažná časť snehu bude padať vo východnej časti krajiny. Ako ďalej informujú meteorológovia, snežiť bude aj na Vysočine, v okolí Zlínu, Pardubic aj Hradca Králové. Do rána má nasnežiť 10 cm snehu a v priebehu dňa sa očakáva nová snehová pokrývka s ďalšími minimálne 10 cm.   

"Očakávajú sa komplikácie pri chôdzi aj v doprave. Postarší a menej mobilní ľudia by radšej nemali vychádzať. V prípade mokrého snehu dochádza ku škodám na stromoch a lesnom poraste, elektrickom vedení a k výpadkom v energetike," varujú meteorológovia. Pri jazde autom by mali vodiči dbať na veľkú opatrnosť a sledovať dopravné spravodajstvo. V prípade vyšších polôh netreba zabúdať na snehové reťaze. 

Poľadovica a znížená viditeľnosť

Pru južnú Moravu platí výstraha pred mrznúcim dažďom a poľadovicou. Ako udáva ČHMÚ, zamrznuté cesty sa dajú očakávať v polohách od 400 metrov. Okrem už spomínaných varovaní upozorňujú meteorológovia aj na vyššiu dávku trpezlivosti, keďže doprava bude do značnej miery spomalená.


 

Viac o téme: KalamitaSneženiePoľadovicaČRPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu