Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál politického poradcu (27): Na pohovke v parlamente mal znásilniť opitú kolegyňu

Bruce Lehrmann prichádza na súd v Canberre Zobraziť galériu (3)
Bruce Lehrmann prichádza na súd v Canberre (Zdroj: profimedia.sk)

CANBERRA - Austrálsky politický poradca Bruce Lehrmann obvinený zo znásilnenia kolegyne sa nakoniec neobjaví pred súdom. Prokuratúra oznámila, že žalobu v kauze, ktorá vyvolala v Austrálii protesty, stiahla. Dôvodom je strach o zdravotný stav žalobkyne, ktorú súdny proces ťažko psychicky poznamenal, píše agentúra AFP.

Na základe presvedčivých dôkazov poskytnutých dvoma nezávislými lekárskymi odborníkmi by pokračovanie procesu mohlo ohroziť život Brittany Higginsovej. Tá je teraz v nemocnici, kde sa o ňu starajú lekári, citovala austrálska stanica ABC jej kamarátku. Hoci je rozhodnutie od prípadu upustiť poľutovaniahodné, zdravie Higginsovej je na prvom mieste, uvádza sa vo vyhlásení. 

Pokus o znásilnenie v pražskom metre: Pritlačil sa k žene, vyhrnul jej šaty a... to je hrozné! (archívne video)

Pokus o znásilnenie v pražskom metre: Pritlačil sa k žene, vyhrnul jej šaty a... to je hrozné! (Zdroj: Polícia ČR)

Higginsová čelila osobným útokom

Higginsová, ktorá pracovala pre Liberálnu stranu, počas vyšetrovania a súdneho procesu čelila "takej miere osobných útokov, akú som za viac ako 20 rokov praxe nezažil", uviedol prokurátor Shane Drumgold, ktorý v piatok o stiahnutí žaloby informoval. Súdny proces s Lehrmannom sa začal v októbri, po niekoľkých dňoch ale musel byť prerušený kvôli podozreniu na zakázané správanie jedného z porotcov. Nový proces sa mal začať na budúci rok vo februári. 

Bruce Lehrmann
Zobraziť galériu (3)
Bruce Lehrmann  (Zdroj: profimedia.sk)

Prípad znásilnenia, ako uviedla obžaloba v októbri, sa odohral v noci v marci 2019. Higginsovú vtedy podľa jej opisu znásilnil Lehrmann po večierku s kolegami, na ktorom sa pilo veľa alkoholu. Žena sa spolu s ním cestou z párty zastavila v budove parlamentu, kde obaja pracovali, a silno opitá a unavená zaspala na pohovke v kancelárii vtedajšej ministerky Lindy Reynoldsovej. Práve tam údajne došlo k znásilneniu. 

Brittany Higginsová (v strede)
Zobraziť galériu (3)
Brittany Higginsová (v strede)  (Zdroj: profimedia.sk)

Sexuálne napadnutie odmieta

Dvadsaťsedemročný Lehrmann sexuálne napadnutie odmieta a trvá na svojej nevine. Sťažnosti Higginsovej na nedostatok podpory zo strany bývalej konzervatívnej vlády, pre ktorú pracovala, vyvolali celonárodné protesty ohľadom zaobchádzania so ženami v politike a prinútili bývalého premiéra Scotta Morrisona k ospravedlneniu. 

Viac o téme: ZnásilnenieAustráliaBrittany HigginsBruce Lehrmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu