Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Moskva zrušila rokovania o jadrových zbraniach s USA: Tvrdí, že nemala na výber

Sergej Riabkov
Sergej Riabkov (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

MOSKVA — Moskve nezostala iná možnosť, než zrušiť rozhovory o strategických jadrových zbraniach so Spojenými štátmi, vyhlásil v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Washington chcel totiž diskutovať iba o obnovení inšpekcií, zatiaľ čo Moskva mala iné priority. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

"Celkovo bola situácia taká, že sme nemali inú možnosť. Rozhodnutie padlo na politickej úrovni," povedal Riabkov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti. "Opakovane sme vysvetľovali naše stanovisko..., ale na americkej strane sme nevideli ani najmenšiu ochotu pohnúť sa týmto smerom," zdôvodnil Riabkov rozhodnutie Moskvy podľa agentúry TASS. Podľa neho je nepravdepodobné, že by sa stretnutie uskutočnilo ešte tento rok.

Rusko jednostranne odložilo konanie rozhovorov

Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že Rusko jednostranne odložilo konanie rozhovorov o jadrovom odzbrojovaní, ktoré sa mali konať tento týždeň v egyptskej metropole Káhira. Predstavitelia Ruska a USA mali od 29. novembra do 6. decembra rokovať v Káhire o obnovení inšpekcií podľa Novej dohody START (New START; SNV-III), ktorá obmedzuje počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín.

Inšpekcie prebiehajúce v rámci tejto zmluvy boli pozastavené v roku 2020 pôvodne pre pandémiu ochorenia COVID-19. Odvtedy sa Washingtonu a Moskve nepodarilo dosiahnuť dohodu o ich obnovení.

Rusko a USA nevedú dialóg o deeskalácii situácie na Ukrajine

Rusko a Spojené štáty nevedú dialóg o Ukrajine, vyhlásil v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Zdôvodnil to "odlišnými prístupmi", informovala stanica CNN s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti. "Nie som si vedomý žiadneho deeskalačného smerovania v súvislosti s tým, čo sa deje na Ukrajine. Vôbec nič o tom neviem. So Spojenými štátmi nevedieme dialóg na tému Ukrajiny, pretože naše prístupy sú radikálne odlišné," povedal Riabkov podľa tlačovej agentúry TASS.

Ako opísal, Washington a Moskva si pravidelne vymieňajú signály o tom, ako jednotlivé strany vnímajú kroky toho druhého. Poukázal však na to, že rozdielnosť prístupov a nejednotnosť argumentov nevedie k rozvoju dialógu o situácii na Ukrajine. "Američanom vysielame signály, že ich línia eskalácie a stále hlbšieho zapájania sa do tohto konfliktu prináša so sebou hrozné následky," dodal Riabkov s tým, že "riziká rastú".

Pripustil, že existuje šanca na obnovenie strategického dialógu s USA, avšak len vtedy, ak si Washington uvedomí, že "by nemalo dochádzať k jednostrannému vnucovaniu určitých pozícií." Podľa Riabkova situácia na Ukrajine neovplyvňuje ruský postoj ohľadom jadrového zastrašovania, a to napriek "nepretržitým špekuláciám" USA o ruskej "nezodpovednej jadrovej rétorike".

Viac o téme: ZrušenieRokovaniaJadrové zbraneMoskvaUS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu