Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slováci stavali v Katare luxusný stan pre šejkov: Pri spomienke na to ich striasa! Správali sa k nim ako k otrokom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/)

DAUHA - Rodina Triebeľová je na Slovensku známa skôr zo sveta boxu. Málokto vie, že sa zaoberá aj stavaním veľkých stanov. Na jednej z akcií dostali za úlohu postaviť stan arabským šejkom na MS vo futbale. To, akého zaobchádzania sa im dostalo počas prác, nečakali ani v najhoršom sne.

Katar - miesto, kam pozerá celý svet (Zdroj: Qatar Tourism)

Triebeľova firma je subdodávateľom belgickej nadnárodnej spoločnosti De Boer. Práve tá dostala zákazku od FIFA. Slováci pre ňu v minulosti stavali stany napríklad pred olympiádou v Turíne či Londýne, ale aj na iných veľkých akciách.

Podmienky v Katare boli príšerné

Na prácu v Katare však tak skoro nezabudnú. Luxusné stany stavala 50-členná skupina pracovníkov vrátane šiestich Slovákov z Oravy. Pracovná zmena sa začínala o tretej ráno. Bolo to kvôli 40-stupňovým horúčavám, ktoré v krajine panovali. Zmena preto trvala do 10 hodín. „Nemohol som dýchať, myslel som si, že zomriem,“ priznal Alex Triebeľ pre denník SME.

Slováci stavali v Katare
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Alex ďalej v rozhovore uviedol, že postavili dvojposchodový stan s výhľadom na najväčšiu obrazovku na svete. Stan je určený pre VIP návštevníkov, ako sú arabskí šejkovia a návštevy z rôznych krajín sveta.

Slováci stavali v Katare
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podmienky pre prácu neboli pre robotníkov dobré. K niektorým sa správali ako k otrokom. Podľa Triebeľa to mali najhoršie pracovníci z krajín tretieho sveta. Dostávali tú najťažšiu prácu, na rozdiel od Slovákov im nebola poskytovaná voda a platení boli podľa odpracovaných hodín. Slováci mali určenú mzdu na deň. Mnoho robotníkov kvôli týmto neľudským podmienkam prišlo o život, myslí si Triebeľ.

Slováci stavali v Katare
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

A vyzerá to tak, že sa veľmi nemýli. Britský The Guardian prišiel s informáciou, že v Katare počas výstavby štruktúry pre MS vo futbale zomrelo 6500 migrujúcich pracovníkov z Indie, Nepálu, Pakistanu a ďalších krajín.

Viac o téme: StanKatarMS vo futbaleAlex TriebeľŠejkovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu